- Home
- Social
- (17.03.2023, 12:53)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei. Cererea globală va depăşi oferta cu 40% până în 2030
- Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei, în condiţiile în care se aşteaptă ca cererea să depăşească oferta de apă dulce cu 40% până la sfârşitul acestui deceniu, au declarat experţii în ajunul unui summit crucial al ONU privind apa.
- Guvernele trebuie să înceteze urgent să mai subvenţioneze extracţia şi utilizarea excesivă a apei prin subvenţii agricole direcţionate greşit.
- Industriile, de la minerit la producţie, trebuie să fie obligate să îşi revizuiască practicile de risipă, potrivit unui raport de referinţă privind economia apei.
Urmărește
1009 afișări
Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei. Cererea globală va depăşi oferta cu 40% până în 2030
Naţiunile trebuie să înceapă să gestioneze apa ca pe un "bun comun global", deoarece majoritatea ţărilor depind în mare măsură de vecinii lor în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă, iar utilizarea excesivă, poluarea şi criza climatică ameninţă rezervele de apă la nivel mondial, afirmă autorii raportului.
Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic şi unul dintre principalii autori ai raportului, a declarat pentru că actuala neglijare a resurselor de apă la nivel mondial duce la un dezastru. „Dovezile ştiinţifice arată că avem o criză a apei. Folosim apa în mod abuziv, poluăm apa şi schimbăm întregul ciclu hidrologic global, prin ceea ce facem asupra climei. Este o triplă criză".
Mariana Mazzucato, economist şi profesor la University College London, de asemenea unul dintre autorii principali, a adăugat: „Avem nevoie de o abordare mult mai proactivă şi mai ambiţioasă a binelui comun. Trebuie să punem justiţia şi echitatea în centrul acestei probleme, nu este doar o problemă tehnologică sau financiară”.
Raportul marchează prima dată când sistemul global de apă a fost analizat în mod cuprinzător, iar valoarea sa pentru ţări, şi riscurile pentru prosperitatea acestora în cazul în care apa este neglijată, au fost prezentate în termeni clari. La fel ca în cazul analizei Stern privind economia crizei climatice din 2006 şi al analizei Dasgupta privind economia biodiversităţii din 2021, autorii raportului speră să evidenţieze criza într-un mod pe care factorii de decizie politică şi economiştii să îl recunoască, potrivit The Guardian.
Potrivit lui Rockstrom, multe guverne încă nu realizează cât de interdependente sunt atunci când vine vorba de apă. Cele mai multe ţări depind pentru aproximativ jumătate din aprovizionarea cu apă de evaporarea apei din ţările vecine, cunoscută sub numele de apă "verde", deoarece este reţinută în soluri şi livrată în păduri şi alte ecosisteme, atunci când plantele absorb apă din sol şi eliberează vapori în aer din frunzele lor.
Multe dintre modurile în care este folosită apa sunt ineficiente şi trebuie schimbate, Rockstrom arătând sistemele de canalizare ale ţărilor dezvoltate.
Summitul ONU privind apa, condus de guvernele Ţărilor de Jos şi Tadjikistanului, va avea loc la New York la 22 martie. Liderii mondiali sunt invitaţi, dar se aşteaptă ca doar câţiva să participe, majoritatea ţărilor urmând să fie reprezentate de miniştri sau de oficiali de rang înalt. Va fi pentru prima dată în mai bine de patru decenii când ONU se reuneşte pentru a discuta despre apă, încercările anterioare fiind împiedicate de guvernele reticente în a accepta orice formă de guvernanţă internaţională a acestei resurse.
Raportul stabileşte şapte recomandări cheie, printre care se numără reformarea guvernanţei globale a resurselor de apă, creşterea investiţiilor în gestionarea apei prin parteneriate public-private, stabilirea unui preţ corect al apei şi instituirea unor "parteneriate pentru o apă echitabilă" pentru a strânge fonduri pentru proiecte legate de apă în ţările în curs de dezvoltare şi cu venituri medii.
Şapte recomandări cheie
- Gestionarea ciclului global al apei ca un bun comun global, care trebuie protejat în mod colectiv şi în interesul nostru comun.
- Să asigurăm apă sigură şi adecvată pentru fiecare grup vulnerabil şi să colaborăm cu industria pentru a spori investiţiile în apă.
- Să nu mai fie subevaluată apa. O tarifare adecvată şi un sprijin orientat către cei săraci vor permite utilizarea apei în mod mai eficient, mai echitabil şi mai durabil.
- Reducerea subvenţiilor de peste 1 miliard de dolari acordate anual în agricultură şi în sectorul apei, care adesea alimentează consumul excesiv de apă, şi reducerea pierderilor din sistemele de apă.
- Stabilirea unor "parteneriate pentru o apă echitabilă" care să poată mobiliza fonduri pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii.
- Să ia măsuri urgente în acest deceniu în probleme precum refacerea zonelor umede şi a resurselor de apă subterană epuizate, reciclarea apei utilizate în industrie, trecerea la o agricultură de precizie care să utilizeze apa mai eficient şi obligarea companiilor să raporteze cu privire la "amprenta lor asupra apei".
- Să reformăm guvernanţa apei la nivel internaţional şi să includem apa în acordurile comerciale. Guvernanţa trebuie să ia în considerare, de asemenea, femeile, agricultorii, populaţiile indigene şi alte persoane aflate în prima linie a conservării apei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce a pățit Alexandra din Iași, după ce s-a cuplat pe internet cu un așa-zis soldat din SUA. Cine era „americanul”, de fapt
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe