- Home
- Social
- BUCURE;TI, (08.05.2019, 19:00)
- Gabriela Antoniu , Lucia Ciocarlie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Marius Tucă Show (Partea I) | Dr. Mihaela Bilic: Micul dejun e un moft. Cu două ciorbe pe zi slăbeşti văzând cu ochii/ A început să-mi fie frică de salate
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic răstoarnă mitul celor trei mese pe zi şi suţine că omul modern ar trebui mănânce doar o dată pe zi, pledeză pentru un singur fel de mâncare la o masă şi revenirea la consumul de carne de porc şi mâncărurile gătite acasă, precum ciorbele şi tocăniţele.
Urmărește
93867 afișări
Redăm câteva din declaraţiile medicului nutriţionist Mihaela Bilic la emisiunea “Marius Tucă Show”:
„Slăbitul a devenit o obsesie. Nu ştim să facem faţă mâncării, când trăim în abundenţă”
„Când vorbim de adulţi în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi. Kilogramele în plus eu nu le consider boală”
„Trebuie să ajungem din nou la acea normalitate poate în care oamenii chiar mâncau o dată în zi. Omenirea asta nu a avut ce să mănânce... de trei mese pe zi nu s-a auzit”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
„În ultimii 20 de ani, bieţii oameni au avut parte de infantilizare, iar cei din jur ne ajută în această infantilizare, dându-ne tot felul de recomandări”
„La prânz, un fel de mâncare, că e ciorbă, că e salată... două feluri de mâncare poate înseamna două mese. Felul unic e perfect”
„Trebuie să renunţăm la această falsă credinţă că numai un nutriţionist poate să-ţi facă o cură de slăbire echilibrată şi sănătoasă”
„Cu siguranţă din acest exces de proteine avem copii din ce în ce mai deştepţi, din ce în ce mai înalţi, trebuie să recunoaştem că există o evoluţie a speciei, se vede clar faţă de generaţia noastră”
„Un lucru foarte bun ca şi fel de a găti, fiertul, înăbuşitul este extrem de sănătos, dar nu trebuie să punem acolo grăsime. Tocana e o ciorbă mai groasă”
„Pe mine mă sperie radicalismul românilor pentru un animal, porcul, care are doar beneficii...”
Redăm integral prima parte a interviului:
Marius Tucă: Bun găsit la o nouă emisiune, invitată în studioul nostru, aici la Smart Tv, doctor în nutriţie Mihaela Bilic. Buna Mihaela, bine ai venit.
Mihaela Bilic: Bine te-am găsit la Smart Tv pentru că atunci când era Marius Tucă Show n-am avut...
Marius Tucă: N-ai avut onoare...
Mihaela Bilic: N-am avut, aşa că iată...
Marius Tucă: Dacă ar fi fost atunci acum deja erai departe, dar niciodată nu e prea târziu.
Mihaela Bilic: Mai dă-mi o şansă acum.
Marius Tucă: Nu numai una, chiar mai multe, dar ne-am întâlnit chiar în studioul ăsta pentru că e şi studioul de radio de la Smart FM, aşa că...
Mihaela Bilic: Am făcut încălzirea.
Marius Tucă: Am făcut încălzirea, chiar ai fost de mai multe ori invitată la radio, erai o prezenţă, bineînţeles, agreabilă şi o prezenţă destul de...
Mihaela Bilic: Pentru că cu doi Marius, tu şi Marius Manole, nu putea fi decât...
Marius Tucă: Pe Manole l-am dat afară, nu s-a mai calificat la un moment dat. Glumesc, desigur. Mihaela eşti una dintre figurile cele mai cunoscute atunci când vine vorba de nutriţie şi nu ştiu de ce îmi vine să spun, cu toate că ştiu că nu e aşa, pentru că specializarea ta este absolut incredibilă. Când vorbeşti de Mihaela Bilic te gândeşti şi la slăbit şi asta e o etichetă care ţi s-a lipit de multă vreme ce-i drept.
Slăbitul a devenit o obsesie. Nu ştim să facem faţă mâncării, când trăim în abundenţă
Mihaela Bilic: Am avut la un moment dat o editoare care era extrem de abilă în a simţi pulsul pieţei pentru că, ştii foarte bine, marketingul şi... banii se fac într-un fel, partea de ştiinţă e altceva şi atunci a găsit acest, nici nu ştiu cum să spun, acest titlu, ”Nutriţionista vedetelor”, de care eu nu mai pot să mai scap, e adevărat, exact cum spui.
Toată lumea se gândeşte la slăbit nu numai în legătură cu mine, cred că slăbitul a devenit o obsesie şi acum îl ascundem şi în aşa-zisa alimentaţie sănătoasă, undeva în subconştient tot de slăbit vrem să vorbim.
Marius Tucă: Stai nu spune totul din prima. Cred că e o obsesie slăbitul, cred că e obsesia secolului 21. Cred că e o boală, obsesia-boală a secolului 21.
Mihaela Bilic: Au aş spune mai degrabă o consecinţă firească a faptului că trăim într-un mediu cu o supraofertă alimentară la care nu ştim să-i facem faţă. Noi nu avem din construcţie niciun fel de mecanism, organ, eu ştiut, instrument prin care să ne protejăm şi să stăm la distanţă de mâncare să n-o vrem, să nu o iubim, să nu ne placă, să n-o mâncăm. Şi atunci, în acest context, noi nu ştim să facem faţă mâncării, când trăim în abundenţă. Ştim foarte bine să ne descurcăm când nu avem ce să mâncăm, culmea, avem tot felul de mecanisme, organismul ştie să facă glucoză din orice, eh, în schimb beleaua este, când suntem înconjuraţi de bunătăţuri şi când suntem înconjuraţi de mâncare toate simţurile noastre se activează şi o vrem.
Marius Tucă: Mai ales după revoluţie şi în ultimii ani e o nebunie în ceea ce priveşte mâncarea, de aia tu de multe ori faci un recurs la ceea ce era alimentaţia pe vremea bunicilor sau chiar a părinţilor noştri.
Mihaela Bilic: Încerc aşa un pic să readuc...
Marius Tucă: Nu încerci, o faci foarte bine.
Mihaela Bilic: Bunul simţ, aşa, un pic de firesc, pentru că mi se pare că ne-am isterizat, ne-am radicalizat teribil când vine vorba de mâncare. Culmea, noi românii, cărora ne place să mâncăm şi considerăm mâncare... suntem ca orice balcanic, ca orice latin, mâncarea e în centrul mesei, mâncare este simbol de ospitalitate, este statut social...
Marius Tucă: De socializare.
Mihaela Bilic: Şi de socializare dar în acelaşi timp, să nu uităm, prin intermediul posesiunilor noastre financiare, materiale şi şi a mâncării, demonstrăm celor din jur... asta e, piramida lui Maslow, demonstrăm celor din jur care ne este poziţia în societate. Şi atunci, un om în momentul în care nu are ce să pună în coş şi nu are masa bogată, chiar şi în afara sărbătorilor tradiţionale, el din punct de vedere psihologic va fi distrus, va fi dărâmat, adică în primul rând trebuie să fie coşul plin ca să avem optimismul.
Marius Tucă: Asta în ciuda faptului că lucrurile sunt mult mai simple când vine vorba de alimentaţie şi tu ştii foarte bine să explici asta. Eu trebuie să recunosc că am învăţat multe de la tine, în vremea în care exista Jurnalul Naţional şi eu eram şef al publicaţiei, am scos chiar eu multe cărţi legate de nutriţie şi am învăţat. Şi trebuie să recunosc acum, încă o dată, că am citit ultimele tale interviuri din ultimele tale cărţi şi în continuare ai ce să înveţi de la Mihaela Bilic. Am ce să învăţ şi eu cred că, totuşi, sunt destul de instruit în ceea ce priveşte alimentaţia, diete, mâncare ş.a.m.d.
Mihaela Bilic: Şi eu sunt o continuă scotocitoare, căutătoare de răspunsuri pentru că am întrebări ale mele, culmea, care niciodată nu se termină şi atunci din ceea ce descopăr, din ceea ce găsesc simt nevoia să împărtăşesc oamenilor pentru că mâncarea este, n-am crezut niciodată, un subiect atât de savuros şi consistent.
Marius Tucă: E incredibil în ziua de astăzi. Mai ales că nu mai e vorba de trei mese, e vorba de cinci mese, o să discutăm despre toate. Mai mult decât atât în interviu spuneai, ceea ce mi s-a părut o recunoaştere incredibilă, că toată viaţa ta a fost o dietă.
Mihaela Bilic: Da. şi în continuare dacă aş fi găsit soluţia, metoda prin care să îmi scot mâncare din cap, cu siguranţă ar fi ştiut-o toată lumea şi, paradoxal, cred că viaţa mea ar fi devenit mai tristă. La un moment dat stăteam şi mă gândeam, exact ca în filozofie, unele lucruri pe care le considerăm în viaţa noastră minusuri sau neajunsuri, ele se dovedesc a fi câteodată un motor măcar în căutare dacă nu în preocupări.
Stăteam şi mă gândeam, dacă eu aş fi fost într-o relaţie extrem de nonşalantă, ca să nu zic detaşată şi indiferentă cu mâncarea, dacă n-aşi fi avut niciuna din întrebările pe care le au sute, milioane de femei, ce-aş mai... sau de pe poziţia mea de medic, specialitatea mea de diabet, cât de tristă ar fi fost viaţa.
Marius Tucă: E adevărat.
Mihaela Bilic: Adică acolo eram poate un medic care, iată, echilibra diabetul.
Marius Tucă: De fapt tu ai transformat profesia într-o pasiune, şi mie mi s-a întâmplat şi am avut noroc în viaţa asta şi mărturiseai undeva că în şcoala generală şi mai târziu ţi-era foarte greu să scrii, să fi creativă să... şi citeam acum de pe pagina ta de facebook, pentru că am ajuns şi pe pagina ta de facebook, mi se pare că eşti foarte creativă şi foarte pe înţelesul oamenilor, ceea ce e important în ziua de astăzi, iar articolele tale postate pe pagina de facebook au mii de like-uri, pe bună dreptate. Adică şi eu le citesc cu plăcere şi cu interes şi descopăr în fiecare câte ceva nou.
Mihaela Bilic: N-am ştiut niciodată că sunt o bună povestitoare, n-am ştiut că pot comunica...
Marius Tucă: Pasiunea te-a pus în situaţia să faci şi să fii în felul acesta.
Mihaela Bilic: Şi cred că la un moment dat a venit şi un moment în care, chiar zilele trecute mă uitam la câteva discursuri din acestea legate de curaj şi de vulnerabilitate şi la un moment dat cred că am încetat să fiu atât de aspră în a mă judeca şi de a considera că nu am lucruri suficient de, nu ştiu, serioase, dramatice, consistente de spus şi dacă oamenilor le face plăcere lucrurile pe care le împărtăşesc şi le face plăcere să mă asculte, atunci m-am lăsat să fiu acolo unde, poate, foarte mult timp din viaţa mea am încercat să fiu după nişte criterii care erau impuse, nu ştiu dacă de părinţi, de societate sau de arbitrul din subconştientul meu, dar întotdeauna am considerat că trebuie să fiu şi mai bună şi mai serioasă şi mai... şi că banalităţi din astea... Şi că întotdeauna, asta a fost o greşeală, aici recunosc, este altcineva care să fie autoritatea în domeniul nutriţiei, aici am greşit teribil, de ce, pentru că considerăm că nu eu sunt autoritatea...
Marius Tucă: Şi tu ai luat-o în serios. Eu cred că eşti una dintre autorităţi.
Mihaela Bilic: Am stat în planul doi, trei, cinci în loc să fiu...
Marius Tucă: Şapte, opt, nouă, zece.
Mihaela Bilic: Da.
Marius Tucă: Eu cred că eşti o autoritatea şi ca să terminăm cumva această introducere pe care, bineînţeles, că o să o tăiem la montaj. Voiam să spun că eu cred că aş participa, şi nu ştiu de ce nu faci asta, la o conferinţă Mihaela Bilic pe teme de nutriţie.
Mihaela Bilic: Mie îmi pare rău că nu este acum în direct ca să nu poată fi tăiată la montaj, dar tu mi-ai promis că o să mă ajuţi să organizăm lucrul ăsta.
Marius Tucă: Am şi eu atât de multe de organizat şi de făcut că...
Mihaela Bilic: Aşteptăm conferinţa noastră.
Marius Tucă: Până la urmă cred că se va întâmpla asta şi uite Smart Tv poate să fie o astfel de rampă şi cu siguranţă vom face asta la modul cât se poate de profesionist într-o televiziune. Aş vrea să trecem la concret pentru că lumea aşteaptă...
Când vorbim de adulţi în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi. Kilogramele în plus eu nu le consider boală
Mihaela Bilic: Soluţia slăbitului.
Marius Tucă: Soluţii miraculoase sau... noi nu vom merge pe asta, vom merge pe răspunsul la foarte multe întrebări pe care oamenii şi le pun şi ni le punem şi noi. Prima chestiune foarte simplă, câte mese pe zi, pentru că asta e o întreagă discuţie şi aş vrea să plecăm de la asta.
Mihaela Bilic: Eu aş spune câte îţi permite silueta pentru că o masă trebuie să rămână încă în dimensiunile unei mese adică să fie aşa o chestiune care să-ţi acopere suprafaţa palmelor pentru că altfel dacă iei un simbol şi guşti, aşa, două guri înseamnă că aia nu e masă. Eu aş spune cât îţi permite silueta, dar, cu siguranţă, când vorbim de adulţi în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi, iar în condiţiile în care...
Marius Tucă: Iartă-mă, trebuie să facem precizarea că această primă parte a discuţiei o facem despre oameni normali.
Mihaela Bilic: Absolut.
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%