- Home
- Social
- CONSTANŢA, (24.03.2014, 15:02)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mazăre: Operatorii portuari nu doresc modificarea acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa pentru că ar pierde avantaje
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că operatorii portuari nu doresc să fie modificată structura acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa deoarece astfel şi-ar pierde unele avantaje, între care tarifele de utilizare a terenului, care sunt nemodificate de 24 de ani
Urmărește
244 afișări
Mazăre: Operatorii portuari nu doresc modificarea acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa pentru că ar pierde avantaje (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)
Radu Mazăre a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că operatorii portuari plătesc aceleaşi tarife de utilizare a terenului de 24 de ani şi nu doresc ca acest lucru să se schimbe.
"Miza în port şi de fapt de ce domnii operatori din port cu patronii lor milionari pe care îi ştiţi foarte bine nu doresc ca aceste acţiuni, 13 la sută, să vină la Primărie, iar restul să se privatizeze, este că domnii doresc să menţină în continuare contractele de utilizare a terenulului cu statul pentru că marii operatorii din port plătesc aceleaşi tarife din 1990 şi până acum. O să vedeţi cum domnii operatori au profituri aşa: 8 milioane de euro, 14 milioane de euro, 7 milioane de euro şi plătesc la stat pe metrul pătrat 0,05 euro, tarifele de acum 24 de ani, metrul pătrat aflat la cheu, lângă apă, care e mai scump. La ora actuală portul când scoate la licitaţie teren îl scoate cu de la 1 euro metru pătrat în sus, deci diferenţa este colosală. Aşa se face că veniturile portului sunt în jur de opt milioane de euro, atât de mici, iar domnii operatori când s-au privatizat acum 20 şi ceva de ani spuneau că statul este un prost administrator şi trebuie vândute societăţile şi le-au privatizat. Acum, cu societăţile lor private vor să rămână în contract cu statul pentru că acolo e mai uşor să te duci la minister şi să nu-ţi modifice nimeni tariful şi să stai pe tariful de acum 24 de ani. Copiii lor umblă cu Porsche şi maşini de lux la 18 ani", a afirmat Radu Mazăre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
El susţine că aceşti operatori nu sunt speriaţi că Primăria va mai primi acţiuni ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, ci de faptul că Ministerul Transporturilor nu va mai fi acţionar majoritar.
"De fapt, aici e miza. Ei nu sunt speriaţi de Primărie, ei sunt speriaţi că nu vor mai avea controlul ministerul, unde pot să-şi facă aranjamentele cum şi le făceau înainte cu pediştii şi peneliştii şi dacă intră privatul şi intră pe bursă o să-i ia la întrebări: «de ce plătiţi, bă, ca acum 24 de ani prin prelungire de contracte?» Eu nu am spus că voi umbla la aceste contracte. În primul rând vor umbla privaţii. Ăia se listează pe bursă şi normal că oamenii dacă au băgat bani sunt interesaţi de creşterea profitului şi de mişcările de trafic. Domnii sunt foarte liniştiţi aşa, dacă scoţi 5 milioane de euro profit o singură firmă sau 10 milioane profit pe an şi tot portul scoate 8 milioane sunt foarte liniştiţi", a susţinut primarul Constanţei.
Mazăre a spus că din banii pe care municipalitatea îi va primi în urma acţiunilor deţinute la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa îi va folosi pentru a majora subvenţia la căldură.
"Iniţial, şi în campania electorală am spus, că o parte din banii pe care îi vom lua din port cu ei vom majora subvenţia şi vom scădea factura la energie termică pentru iarnă, o parte. Între timp, speram să pot transfera CET-ul şi să găsesc un investitor să îmi scadă gigacaloria, povestea asta văd că mai durează. Şi atunci am declarat aşa: toţi banii pe care o să-i luăm în urma acţiunilor pe care noi le avem în port o să introduc în subvenţionarea populaţiei pentru plata energiei termice. Nu pentru toată populaţia. pentru cei care sunt subvenţionaţi acum o să scadă factura cu 20-25 la sută şi în plus vor mai fi în jur de 30.000 de familii, din calculele noastre. Încă nu am finalizat calculele, dar în principiu pe undeva pe aici ne învârtim", a mai spus Radu Mazăre.
El anunţa la începutul lunii martie că a primit asigurări de la premierul Victor Ponta şi de la ministrul Dan Şova că autorităţile vor primi rapid acţiunile pe care le doresc la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
Radu Mazăre susţinea că, potrivit discuţiei cu premierul, autorităţile locale vor primi încă 15 la sută din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.
În prezent, Ministerul Transporturilor deţine 60 la sută din acţiunile APMC, Fondul Proprietatea - 20 la sută, iar Consiliul Local Municipal Constanţa - 20 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe