Ministrul Fondurilor Europene: Beneficiul net al României de la aderarea la Uniunea Europeană este de 32,1 miliarde euro/ Plumb: Spitalele regionale vor fi finanţate cu fonduri UE

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că de când a aderat la Uniunea Europeană, în anul 2007, România a contribuit la bugetul UE cu 16,5 miliarde euro şi a primit 48,6 miliarde euro, un beneficiu net de 32,1 miliarde euro.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Ministrul Fondurilor Europene: Beneficiul net al României de la aderarea la Uniunea Europeană este de 32,1 miliarde euro/ Plumb: Spitalele regionale vor fi finanţate cu fonduri UE

Foto: Pixabay

"România este ţară beneficiară netă. De la aderare, la 1 ianuarie 2007, şi până în prezent, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 16,5 miliarde de euro şi a primit 48,6 miliarde de euro. Adică un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro. România, în actualul exerciţiu financiar 2014 - 2020, a primit 11 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 25,6% din total alocare pentru România, de 43 de miliarde de euro. Prin Politica de Coeziune, România a primit până în prezent 6,3 miliarde de euro, reprezentând 20,3% din total alocare pentru fondurile europene structurale şi de investiţii faţă de o medie europeană de 22%", a afirmat Rovana Plumb la conferinţa "O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetăţeni", care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că, în ceea ce priveşte propunerile Comisiei Europene, România a adoptat o poziţie naţională, prin pachetul legislativ care se încadrează în Politica de Coeziune.

"Este o poziţie care răspunde nevoilor de dezvoltare ale românilor care asigură coeziunea şi bunăstarea acestora. În acest moment dorim să ne exprimăm deschiderea şi angajamentul ferm de a acţiona ca un partener activ şi constructiv, facilitator de consens, având ca premisă obţinerea unui acord general pe viitorul cadru financiar multianual, dar, bineînţeles, că acest acord depinde foarte mult de ambiţiile fiecărui stat membru", a explicat Plumb.

Ministrul Rovana Plumb a participat, marţi, la conferinţa "O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetăţeni", la Palatul Parlamentului. La eveniment au fost prezenţi şi premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deputatul PSD, Florin Iordache, şi ministrul delegat pentru Afacerile Europene, Victor Negrescu.

Declaraţiile Rovanei Plumb vin în contextul în care comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Bucureşti, că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport.

Comisarul european a adăugat că există, pe de altă parte, şi o parte plină a paharului.

"Dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite", a indicat Creţu.

Totodată, aceast a adăugat că absorbţia "greoaie" a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureştiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, şi că îşi propune "un dialog permanent cu Guvernul".

Plumb: Spitalele regionale vor fi finanţate cu fonduri UE. Nu excludem parteneriat public-privat

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la Parlament, că spitalele regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj vor fi finanţate din fonduri europene, existând posibilitatea ca o parte dintre proiecte să fie realizate prin parteneriat public-privat.

„Suma alocată spitalelor regionale din fondurile europene este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre UE prevăzută, la care se adaugă contribuţia naţională. Ce a făcut Guvernul? Pentru a putea finanta, ai nevoie de documentatii tehnice incepand cu studii de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de executie, s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate şi al celui de execuţie, se ridică la suma de 120 de milioane de euro”, a afirmat, marţi, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă comună alături de comisarul european Corina Creţu.

Ministrul a mai spus că România este pregătită să transmită CE studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale.

”Foarte clar vă spun că în momentul de faţă România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale. În anul 2019, România împreună cu BEI, respectiv Ministerul Sănătăţii, va finaliza celelalte documente tehnice, respectiv proiect de execuţie, după care se va da drumul la licitaţie în vederea atriburii către agenţi economici în vederea construirii spitalelor”, a completat Plumb.

Aceasta a menţionat că a discutat, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european Corina Creţu despre variantele de finanţare, urmând ca Guvernul să ceară acordul Comisiei Europene pentru o dubla finanţare, atât directă, cât şi prin intermediul parteneriatelor public-privat.

„Spitalele acestea trei, Iaşi, Craiova şi Cluj, se vor finanţa din fonduri europene, etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează în momentul de faţă, conform datelor furnizate de BEI, 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua se va merge pe construcţie si dotare. Nu excludem că se pot face finanţări şi în parteneriat public-privat. De ce? Pentru că legea adoptată anul acesta prevede finanţarea cu cel puţin 25% în PPP cu fonduri europene, deci acestea sunt soluţiile pe care le-am discutat ieri cu dl premier şi cu dna comisar european Corin Creţu. Am rugat-o pe doamna Creţu să verifice dacă este posibil acest lucru, cu angajamentul nostru ferm că etapa a doua va fi finalizată în mod cert”, a indicat ministrul Fondurilor Europene.

Premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, au discutat, luni, la Palatul Victoria, despre modalităţile de finanţare a spitalelor regionale, absorbţia fondurilor UE în domeniul transporturilor, precum şi laserul de la Măgurele.

În acest context, Corina Creţu a declarat, luni, înaintea întâlnirii cu prim-ministrul, că se teme ca România să nu repete greşelile din trecut, atunci când au fost depuse proiecte europene pentru atragerea fondurilor fără să fie avute în vedere indicatori precum numărul de noi locuri de muncă.

Aceasta a explicat că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună „lucrurilor pe nume”.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a scris, joia trecută, pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanţarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici