- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.03.2015, 12:47)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor, în lipsa unor stimulente de la stat
Numărul femeilor din poziţiile de top din România este superior celui înregistrat la nivelul Europei deoarece în lipsa unor stimulente financiare de la stat mai puţine românce au ales să rămână acasă, după ce au născut, pentru a îngriji copiii, potrivit firmei de consultanţă în resurse umane Mercer.
Urmărește
363 afișări
Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor, în lipsa unor stimulente de la stat (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
"În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească. Un factor care a susţinut această tendinţă poate fi şi faptul că puţine femei au ales să rămână acasă să îngrijească copiii la finalul perioadei de maternitate, în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest. Condiţiile economice şi financiare nu sunt un suport în acest sens: nu există reduceri de taxe la nivel de familie, iar indemnizaţia de creştere a copilului şi alocaţiile nu sunt stimulatoare. Angajatorii români au acceptat această «nouă categorie» de manageri şi din ce în ce mai mulţi au început să implementeze condiţii specifice de suport pentru femei, precum beneficiile medicale speciale sau condiţiile de muncă adaptate", a declarat într-un comunicat Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
La nivel global, doar 26% dintre managerii seniori şi 19% dintre executivi sunt femei, cu toate că femeile reprezintă 41% din forţa de muncă la nivel global. Astfel, cea mai mare pondere a femeilor este în rolurile de suport, potrivit unei cercetări efectuate la nivel mondial de Mercer, compania de consultanţă în resurse umane, parte a Marsh & McLennan Companies.
"Femeile continuă să fie slab reprezentate, atât în structura de vârf a organizaţiilor, cât şi în funcţiile imediat următoare, în ciuda eforturilor companiilor de a avea o forţă de muncă diversă. Dacă abordarea actuală continuă, doar o treime din funcţiile de conducere vor fi ocupate de femei în următorii 10 ani. În economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor deţine funcţii executive în 2024, în timp ce procentul acestora este aşteptat să crească mai repede în ţările în curs de dezvoltare", potrivit specialiştilor Mercer.
În aceste condiţii, aceştia apreciază că "suntem încă la zeci de ani distanţă faţă de adevărata egalitate între femei şi bărbaţi, dacă continuăm să facem ceea ce facem".
Un element cheie al cercetării Mercer arată că implicarea activă a managerilor seniori în programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerată, a femeilor în poziţii executive. Cu toate acestea, doar puţin mai mult de jumătate (56%) dintre organizaţii afirmă că directorii lor sunt implicaţi activ în programele de diversitate şi incluziune.
Cercetarea Mercer, elaborată cu sprijinul fundaţiei EDGE Certified, a analizat peste 1,7 milioane de angajaţi în 28 de ţări, incluzând mai mult de 680.000 de femei.
Pe de altă parte, raportul "The female millennial: A new era of talent", realizat de compania de audit şi consultanţă PwC şi anunţat tot joi, arată că femeile generaţiei Y (născute în perioada 1980-1995, n.r.) sunt mult mai încrezătoare în faptul că pot ajunge într-o poziţie de top management în cadrul companiei în care lucrează în acest moment, în special cele care se află la început de carieră (49%).
Femeile Generaţiei Y consideră că una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale unui angajator sunt oportunităţile de avansare în carieră pe care le oferă (53%), ceea ce le face pe acestea să fie mai încrezătoare în cariera lor şi mai ambiţioase decât toate generaţiile precedente.
Cele mai încrezătoare femei ale Generaţiei Y sunt în Brazilia (76%), India (76%) şi Portugalia (68%), în timp ce femeile din Japonia (11%), Kazahstan (18%) şi Germania (19%) se află la polul opus.
Studiul PwC mai arată că 86% dintre femeile care au o relaţie fac parte dintr-un cuplu în care ambii parteneri au o carieră, 42% au salarii egale cu cele ale partenerilor lor, iar aproape un sfert (24%) câştigă mai mult decât ei.
Când vine vorba de diversitate, 86% dintre femeile Generaţiei Y caută angajatori cu referinţe pozitive dovedite în ceea ce priveşte diversitatea, egalitatea de şanse şi incluziunea. Deşi ele recunosc că aceşti angajatori vorbesc despre diversitate, 71% dintre femei nu consideră că există cu adevărat egalitate de şanse pentru toţi.
Raportul PwC se bazează pe răspunsurile a 10.000 de membri ai generaţiei Y din 75 de ţări din întreaga lume, din care 8.756 sunt femei.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36