Ponta: În comisia pentru "Poarta Sărutului" sunt "doar profesori din Franţa şi Belgia"

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la Târgu Jiu, că din comisia care va analiza modul în care a fost restaurată componenta sculpturală "Poarta Sărutului" nu fac parte specialişti români, ci "doar profesori din Franţa şi Belgia".

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Ponta: În comisia pentru "Poarta Sărutului" sunt "doar profesori din Franţa şi Belgia"

Ponta: În comisia pentru "Poarta Sărutului" sunt "doar profesori din Franţa şi Belgia" (Imagine: Publimedia)

Ponta a spus, duminică seară, după ce a aprins luminile de sărbători în municipiul Târgu Jiu, că din comisia care va analiza modul în care a fost restaurată componenta sculpturală "Poarta Sărutului" fac parte "doar specialişti din Belgia şi Franţa", a căror competenţă profesională "nu poate fi contestată de nimeni".

"A fost aprobată comisia pentru Poarta Sărutului şi lucrează. Nu e niciun specialist din România, doar profesori din Franţa şi Belgia, oameni de specialitate şi a căror probitate morală şi profesională nu poate fi contestată de nimeni", a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta a aprins, duminică seară, luminile de sărbători în municipiul Târgu Jiu, în prezenţa a 10.000 de persoane, el fiind aplaudat, dar şi huiduit de câţiva participanţi.

Ponta s-a declarat mulţumit, la Târgu Jiu, de modul în care Ziua Naţională a fost sărbătorită la nivel naţional, precizând că "România a arătat ca o ţară puternică".

"A fost o zi absolut extraordinară, de care am fost foarte mândru şi de care cred că 20 de milioane de români au fost mândri. În toată ţara au fost manifestări frumoase. La Bucureşti am arătat ca o ţară puternică şi o ţară care începe să aibă mai multă încredere. Mă bucur că a fost o zi extraordinară, aşa cum, probabil, ne doream de mult şi cum ne dorim să fie în fiecare an", a precizat Ponta.

Premierul a menţionat că, anul acesta, a văzut pentru prima dată românii comportându-se ca "oameni mândri de ţara lor", susţinând că 2014 va fi un an mai bun decât cel care se încheie.

Guvernul a avizat, miercuri, constituirea unei comisii de experţi care să studieze situaţia restaurării componentei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brâncuşi" de la Târgu Jiu.

Premierul a menţionat că doreşte experţi în comisia respectivă care să nu fie angajaţi ai Ministerului Culturii, precizând că doreşte o opinie cât mai obiectivă din partea acestora.

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.

El arăta că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit "galbenă", după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.

Ulterior, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, şi a respins ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.

Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat atunci lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la "Poarta Sărutului", element al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu.

INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În vederea realizării proiectului de restaurare şi conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de Dorin Dănilă şi finanţată de comunitatea locală.

Lucrările de restaurare a Porţii Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări.

Pe de altă parte, primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, spunea că Dorin Dănilă este în conflict de mai mult timp cu reprezentanţii INP, el solicitând ca reprezentanţi ai institutului, dar şi de la Ministerul Culturii să se deplaseze de urgenţă la Târgu-Jiu pentru a analiza situaţia creată.

Ansamblul Constantin Brâncuşi cinsteşte moartea eroică, dar în acelaşi timp aduce un elogiu vieţii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului - ministru liberal Gheorghe Tătărescu.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici