Puţin alcool în fiecare zi prelungeşte cu adevărat viaţa? Un studiu lămureşte situaţia

O meta-analiză a peste 100 de studii a investigat efectele alcoolului asupra longevităţii.

Urmărește
8788 afișări
Imaginea articolului Puţin alcool în fiecare zi prelungeşte cu adevărat viaţa? Un studiu lămureşte situaţia

Puţin alcool în fiecare zi prelungeşte cu adevărat viaţa? Un studiu lămureşte situaţia

O analiză a peste 100 de studii publicate în Journal of Studies on Alcohol and Drugs (JSAD) evidenţiază faptul că lucrările ştiinţifice care lăudau beneficiile pentru sănătate ale alcoolului erau de o credibilitate îndoielnică şi adesea finanţate de producătorii de băuturi alcoolice.

Analizând datele a peste 4,8 milioane de participanţi (şi 425.564 de decese înregistrate), cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor studii au erori metodologice grave, care tind să supraestimeze beneficiile consumului moderat de alcool.

Problema principală constă în grupul de referinţă folosit pentru „nebăutori”. Adesea, acest grup include foşti băutori care au încetat să bea din motive de sănătate, ceea ce duce la o subestimare a riscului de mortalitate pentru persoanele abstinente.

În plus, multe studii nu ţin cont în mod adecvat factori precum statutul socioeconomic (care poate face o diferenţă în ceea ce priveşte accesul la îngrijire).

Studiul subliniază, de asemenea, modul în care aceste erori metodologice au afectat ideea că consumul de alcool în fiecare zi este bun. „Sursele au condus la confuzie în comunicarea riscurilor pentru sănătate legate de alcool”, se arată în concluzii.

Pe scurt, dacă luăm de bună meta-analiza, relaţia dintre longevitate şi consumul obişnuit de alcool nu există.

Totuşi, cercetătorii recunosc unele limitări ale muncii lor şi admit că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine impactul consumului moderat de alcool asupra sănătăţii generale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici