- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.02.2014, 20:45)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT Curtea de Conturi: Suma pentru decontarea transportului elevilor, depăşită cu aproape 25% în 2012
Suma alocată în 2012 pentru decontarea transportului elevilor a fost depăşită cu aproape 25% faţă de cât fusese prevăzut în buget, Curtea de Conturi stabilind că acest lucru a fost cauzat de majorarea speculativă a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor.
Urmărește
494 afișări
RAPORT Curtea de Conturi: Suma pentru decontarea transportului elevilor, depăşită cu aproape 25% în 2012 (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
În raportul public pe 2012 al Curţii de Conturi se precizează că, potrivit legii, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
"Îîn anul 2012, de la bugetul de stat, prin bugetul MECTS, a fost alocată prin inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) unităţilor şcolare suma de 154,3 milioane lei, pentru decontarea abonamentelor de transport (auto/feroviar) a peste 143.000 elevi. În plus faţă de suma alocată, conform solicitărilor transmise de unităţile de învăţământ şi centralizate la nivelul ISJ-urilor la data de 31.12.2012, obligaţiile de plată neachitate reprezentând contravaloarea abonamentelor aferente transportului elevilor se cifrau la 37,5 milioane lei, cu 24,3% peste prevederile bugetare aprobate pentru anul 2012. Din analiză a rezultat că sumele decontate în perioada 2009-2012 pentru contravaloarea abonamentelor de transport au înregistrat majorări semnificative, respectiv de la 92,2 milioane lei, în 2009, la 154,3 milioane lei, în 2012. În fapt, pentru 2012, cifra comparabilă este 191,8 milioane lei, incluzând şi obligaţiile de plată restante", se arată în raport.
Curtea de Conturi constată astfel că dublarea sumei aferente abonamentelor de transport a elevilor în perioada 2009-2012 nu a fost cauzată de creşterea numărului de elevi care au beneficiat de abonamente, ci de majorarea speculativă a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor, care nu pot fi controlate de minister, ci de autorităţile locale.
Mai exact, pe rutele de transport pe care nu a existat concurenţă, tarifele practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare ale elevilor au înregistrat valori maxime (ex.: operatorii de transport din judeţele Covasna, Brăila, Tulcea, Hunedoara, Maramureş) şi tarifele maxime practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare a elevilor au înregistrat valori de până la şase ori mai mari decât tarifele practicate, pe distanţe similare, de CFR Călători, pentru abonamentele lunare de transport feroviar de călători.
"Din informaţiile primite a rezultat că numai în anul 2012 au abandonat şcoala 731 de elevi, întrucât nu au mai putut plăti costul transportului la şcoală", se mai arată în raport.
În acest context, Curtea de Conturi notează că art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale (nr. 1/2011) a dat posibilitatea operatorilor privaţi de transport auto să majoreze speculativ tarifele practicate pentru abonamentele lunare ale elevilor, prin neexercitarea niciunui control, iar nedecontarea contravalorii abonamentelor lunare de transport a elevilor a avut drept consecinţă creşterea absenteismului/abandonului şcolar.
Curtea de Conturi a mai constatat că MECTS deţinea, la 31.12.2012, un cont la Banca Comercială Română, cu un sold de 240 mii lei, deşi reglementările în vigoare interzic instituţiilor publice să efectueze operaţiunile de încasări şi plăţi prin instituţii de credit, cu excepţia încasărilor şi plăţilor efectuate în valută.
Nereguli au fost constatate şi la nivelul entităţilor din subordinea şi/sau coordonarea ministerului. Astfel, la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi la Universitatea Maritimă Constanţa,
nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea terenurilor aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrarea unităţilor de învăţământ, în sumă de 339.000 lei. La Universitatea Oradea, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu şi Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, contravaloarea unor active, în sumă de 356.000 lei, a fost înregistrată eronat în conturi de cheltuieli, iar la Universitatea "Ovidiu" Constanţa nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 25.789.000 lei, reprezentând valoarea activelor puse în funcţiune, potrivit proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de investiţii. La Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 23.000 lei, reprezentând valoarea unor active necorporale rezultate din activitatea de cercetare şi dezvoltare şi nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea provizioanelor, stabilită în baza unor sentinţe judecătoreşti.
În privinţa modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat, s-a stabilit că la nivelul MECTS nu s-a urmărit încasarea şi virarea la bugetul statului a dividendelor în sumă de 44.000 lei cuvenite pentru acţiunile deţinute, în numele statului român, la societăţi comerciale. În timpul controlului însă, suma a fost încasată şi virată la bugetul statului, se precizează în raport.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe