- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.11.2013, 21:53)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RĂSPUNSUL Patriarhiei la acuzaţia că preoţii încalcă etica atunci când profită de enoriaşi pentru a-i atrage în pelerinaje
Veniturile agenţiei de pelerinaj a Patriarhiei Române sunt folosite pentru activităţile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi pentru susţinerea posturilor radio şi TV Trinitas, acestea fiind instituţii misionare, şi nu comerciale, a declarat agenţiei MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.
Urmărește
847 afișări
RĂSPUNSUL Patriarhiei la acuzaţia că preoţii încalcă etica atunci când profită de enoriaşi pentru a-i atrage în pelerinaje
Declaraţia purtătorulului de cuvânt al Patriarhiei Române vine în replică la afirmaţiile prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea potrivit căreia preoţii încalcă etica atunci când profită de enoriaşi pentru a-i atrage în diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decât prin agenţiile de turism, pentru că banii trebuie "să ajungă până la episcop".
"Este o declaraţiue hazardată a domnului Alin Burcea. (...) Probabil că domnul Burcea este gelos că tot mai mulţi români optează să meargă în pelerinaj cu agenţia Patriarhiei Române", a declarat Constantin Stoica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Potrivit purtătorului de cuvânt, veniturile agenţiei de pelerianj Basilica Travel sunt folosite pentru activitatea socială a BOR, în instituţiile pe care le are în subordine, incluzând spitale şi centre educative, precum şi pentru susţinerea posturilor de radio şi televiziune ale Patriarhiei, care sunt "instituţii misionare, şi nu comerciale".
Stoica a precizat că în Biserica Ortodoxă Română funcţionează în prezent 679 de instituţii sociale, dintre care 44 de instituţii medicale (spital, clinici, centre de diagnostic şi tratament, centre paliative, cabinete medicale şi stomatologice, farmacii etc.) şi 130 centre educaţionale (centre de zi, after-school, grădiniţe etc.).
"Pe de altă parte, organizarea de pelerinaje de către parohii prin Basilica Travel reprezintă o componentă a activităţii pastorale a fiecărui preot", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Prim-vicepreşedintele ANAT Alin Burcea a declarat, miercuri, într-o conferinţă, că preoţii înalcă etica atunci când profită de enoriaşi pentru a-i atrage în diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decât prin agenţiile de turism, pentru că banii trebuie să ajungă până la episcop.
El a mai spus că un număr mare de preoţi încasau până anul trecut banii şi îşi făceau grupuri de turişti fără să fie licenţiaţi, iar tarifele erau mai mari, "pentru că trebuiau să ajungă pe scara ierarhică până la episcop".
"Aceste centre de pelerinaj au început să fie licenţiate, dar rămâne o problemă de etică. Oamenii merg la biserică, în general cei în vârstă. Când te apropii de întânirea cu Sfântu Petru te duci să te pregăteşti. Este absolut imoral să le faci capul pătrat oamenilor care vin la slujbă şi să le spui: «Avem şi un program de excursie, foarte frumos»", a afirmat oficialul ANAT.
Burcea a mai spus că însuşi Patriarhul Daniel face reclamă pentru aceste excursii.
El estimează că în Israel merg în excursii 40.000 de români pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agenţii. Reprezentanţii Bisericii au ajuns să deţină licenţiate de turism în proporţie de 80%.
Oficialul ANAT afirmă că excursiile prin Biserică sunt cu peste 10% mai scumpe decât cele prin agenţii.
"Preţul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agenţie, iar la preoţi de 780 de euro", a adăugat reprezentantul agenţiilor de turism.
Întrebat dacă acest surplus merge la până la episcop, aşa cum afirmase anterior, Burcea a mai spus: "Nu am de unde să ştiu unde merg. Bănuiesc. Doar suntem în Balcani".
ANAT cere autorităţilor din turism ca toţi aceia care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii şi preoţii, să fie obligaţi să deţină licenţe de turism, iar capitalul social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei.
"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, precum şi Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să introducă obligaţia ca toţi operatorii care oferă servicii de călătorie sau pachete turistice, în mod clasic sau online, să deţina licenţă de turism şi să urmeze aceleaşi reguli cu agenţiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelaţi, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat agenţiei MEDIAFAX Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Totodată, ANAT solicită majorarea capitalului social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agenţie detailistă şi 100.000 de lei pentru un turoperator.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe