Războiul din Ucraina, ziua 862. Erdogan s-a văzut cu Putin, baza fiind un posibil acord de pace / Kremlinul i-a tăiat-o scurt: nu poate fi un mediator / Dronele trimise asupra capitalei Kiev, doborâte / Ruşii cuceresc încă două sate în Doneţk şi fac legea în Chasiv Yar

Întâlnirea celor doi lideri s-a făcut la Astana, cu ocazia summitului „Grupului de la Shanghai”.

3547 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 862. Erdogan s-a văzut cu Putin, baza fiind un posibil acord de pace / Kremlinul i-a tăiat-o scurt: nu poate fi un mediator / Dronele trimise asupra capitalei Kiev, doborâte / Ruşii cuceresc încă două sate în Doneţk şi fac legea în Chasiv Yar

UPDATE O dronă ucraineană loveşte o fabrică de praf de puşcă din Rusia, afirmă o sursă

Drone ruseşti "kamikaze" operate de serviciile secrete militare ucrainene au atacat o fabrică de praf de puşcă din oraşul Kotovsk din regiunea Tambov din Rusia, a declarat o sursă din serviciile secrete militare pentru Kyiv Independent.

UPDATE Atacul rusesc de la Dnipro ucide 7 persoane şi răneşte peste 50, fiind lovit un centru comercial

Cinci decese au fost raportate în ziua atacului, iar a şasea persoană - o femeie în vârstă de 60 de ani - a murit în spital a doua zi, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Rusia atacă instalaţiile portuare de lângă Odesa, omorând un om şi rănind şapte

Trupele ruse au atacat regiunea Odesa cu o rachetă balistică pe 4 iulie, omorând un civil şi rănind cel puţin alte şapte persoane, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.

UPDATE Orban se va întâlni cu Putin la Moscova după vizita de la Kiev

UPDATE Birocraţia împiedică alocarea de fonduri pentru protejarea infrastructurii energetice a Ucrainei, relatează mass-media

Guvernul Ucrainei nu a distribuit timp de patru luni fondurile UE pentru reconstrucţia şi protecţia infrastructurii energetice în valoare de 150 de milioane de euro (162 de milioane de dolari) din cauza "obstacolelor birocratice", a raportat Ekonomichna Pravda (EP) la 4 iulie, citând surse familiare cu situaţia.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk ucid o femeie şi rănesc 8 persoane, inclusiv copii

Atacurile ruseşti asupra regiunii ucrainene Doneţk au ucis o femeie şi au rănit opt persoane, inclusiv copii, a raportat guvernatorul Vadim Filashkin pe 4 iulie.

UPDATE Distrugerea bombardierelor ruseşti opreşte avansul Rusiei pe câmpul de luptă, spune Kuleba

Distrugerea bombardierelor de luptă ruseşti şi refacerea stocurilor de muniţie vor ajuta Ucraina să oprească avansul Rusiei pe câmpul de luptă, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pentru LRT.

UPDATE Zelenski afirmă că Ucraina ia în considerare tranzitul de gaze din Azerbaidjan către UE

Kievul este în discuţii pentru a tranzita gaz din Azerbaidjan către UE după ce contractul de tranzit al gazului rusesc expiră în decembrie 2024, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Bloomberg pe 3 iulie.

UPDATE Putin susţine că proiectul planului de pace de la Istanbul este încă "pe masă" pentru negocierile dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut la 4 iulie că presupusa propunere de plan de pace redactată în timpul negocierilor dintre Kiev şi Moscova în 2022 la Istanbul, ar putea fi baza pentru o "soluţionare" a unui război la scară largă al Rusiei, a scris agenţia de presă TASS, controlată de Kremlin.

UPDATE Toate rachetele ruseşti Kinzhal au fost doborâte deasupra Kievului de la sosirea sistemelor Patriot, afirmă Forţele aeriene ucrainene

Toate rachetele balistice Kinzhal lansate de Rusia asupra unor ţinte din Kiev au fost doborâte de când SUA au furnizat sistemele de apărare antiaeriană Patriot în mai 2023, a declarat colonelul Serhii Yaremenko din Forţele aeriene ucrainene într-un interviu acordat Ukrinform publicat la 4 iulie.

UPDATE 14 brigăzi sunt dezarmate, ajutorul soseşte prea lent, Zelensky comentează situaţia de pe câmpul de luptă

Ucrainei le este recunoscătoare partenerilor occidentali pentru sprijinul acordat, însă asistenţa promisă soseşte prea lent, complicând situaţia de pe linia frontului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Bloomberg publicat la 4 iulie.

UPDATE Rusia revendică atacul asupra bazei aviatice ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk, Kievul nu a confirmat

Armata rusă a distrus un avion de luptă ucrainean Mig-29 care era staţionat pe aerodromul Dovhyntseve din regiunea Dnipropetrovsk, a susţinut Ministerul rus al Apărării la 4 iulie.

UPDATE AIEA a fost informată cu privire la un presupus atac cu drone asupra zonei centralei nucleare ocupate Zaporojie, o substaţie fiind scoasă din funcţiune

Experţii AIEA staţionaţi la centrală au declarat că au văzut fum gros ridicându-se deasupra instalaţiei şi au auzit explozii după ce au fost informaţi de reprezentanţii centralei ocupate de Rusia că ar fi fost lovită de drone.

UPDATE Atacurile ruseşti din Ucraina au provocat 10 morţi şi aproape 100 de răniţi în ultima zi

Rusia a vizat un total de 12 regiuni ucrainene - Kiev, Cernihiv, Mykolaiv, Luhansk, Sumî, Dnipropetrovsk, Kherson, Harkov, Zhytomyr, Zaporojie, Poltava şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele şapte regiuni.

UPDATE India-Rusia: Kremlinul anunţă că Modi vine în vizită oficială pe 8 şi pe 9 iulie

Prim-ministrul indian Narendra Modi va efectua o vizită oficială în Rusia pe 8 şi pe 9 iulie, informează Kremlinul. Liderul gigantului asiatic, care nu se aliniază totl la poziţiile occidentale cu privire la criza ucraineană şi la sancţiunile împotriva Moscovei, va veni să vorbească „despre dezvoltarea relaţiilor ruso-indiene, tradiţional prietenoase, şi despre agenda internaţională”, potrivit potrivit Kremlinului, citat de AFP.

UPDATE Baerbock: Rusia rămâne cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene

„Rusia va rămâne cea mai mare ameninţare la adresa securităţii şi libertăţii noastre în Europa în viitorul apropiat”, a spus ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în timpul dezbaterii din Bundestag privind următorul summit NATO de la Washington, de săptămâna viitoare. „Nu am ales asta. Nu am vrut asta”, a spus din nou Baerbock, subliniind că Germania are o responsabilitate specială.

UPDATE Ucrainenii s-au retras din Chasiv Yar

UPDATE Curtea de la Moscova respinge apelul pentru eliberarea francezului Laurent Vinatier, acuzat de strângere de informaţii militare

Un tribunal din Moscova a respins astăzi apelul pentru eliberarea cercetătorului francez Laurent Vinatier, arestat luna trecută sub acuzaţia de strângere ilegală de informaţii despre activităţile militare ale Rusiei. Despre acest lucru a relatat un jurnalist AFP care a fost prezent la audiere. Judecătorul a păstrat „neschimbată” decizia luată anterior de o altă instanţă care l-a plasat pe Vinatier în arest preventiv până pe 5 august.

UPDATE Misiunea ONU: în luna mai, cel mai mare număr de victime civile dintr-un an în Ucraina

Mai a fost cel mai mare număr de victime civile „în aproape un an” în Ucraina. Acest lucru a fost făcut cunoscut de Misiunea Naţiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU), denunţând o creştere a atacurilor ruseşti între lunile martie şi mai. Raportul conturează situaţia dintre 1 martie şi 31 mai şi evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă populaţia şi impactul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice, vorbeşte despre noua ofensivă de la Harkov şi despre alte evoluţii din zonele ocupate. „Luptele din primăvară au avut un impact teribil asupra civililor, în special în regiune şi în oraşul Harkov”, a declarat Danielle Bell, şefa HRMMU.

UPDATE Putin: Propunerea Rusiei pentru Ucraina poate opri ostilităţile

Acordul propus de Rusia pentru Ucraina ar putea opri ostilităţile. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a reiterat acest lucru la Astata, unde este pe cale să se încheie summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

UPDATE Belarus este o nouă ţară membră a SCO

Belarus a fost admis ca nouă ţară membră a Organizaşiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) în timpul summitului aflat în desfăşurare la Astana, Kazahstan. Alte 9 ţări fac parte din organizaţie, inclusiv China, India şi Rusia.

UPDATE Ucraina: doi morţi în atacurile ruseşti în regiunea Zaporojie

Două persoane au fost ucise în atacurile ruseşti în regiunea Zaporojie, din Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Ivan Fedorov în această dimineaţă. „Un bărbat şi o femeie au murit din cauza bombardamentelor inamice”, în timp ce un alt bărbat a fost rănit, a precizat guvernatorul pe Telegram, care a numărat 391 de atacuri ruseşti împotriva a zece municipalităţi din regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore.

UPDATE Kiev: Toate dronele ruseşti în drum spre capitală au fost doborâte

În timpul nopţii, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele ruseşti care se îndreptau spre Kiev, a anunţat de şeful Administraţiei Militare a capitalei, Serhi Popka, potrivit Rbc-Ucraina. Dronele au fost lansate din regiunea Kursk a Rusiei. „Datorită muncii eficiente a apărării antiaeriene, nici măcar o dronă nu a ajuns la Kiev. Dronele inamicului au fost distruse la apropierea capitalei”, a spus oficialul, adăugând că nu au fost răniţi, victime sau pagube.

UPDATE Mass-media: ruşii cuceresc încă două sate în Doneţk

Forţele ruseşti au cucerit ieri încă două sate din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a relatat grupul independent Deepstate, citat de presa ucraineană. Acestea sunt satele Sokil şi Voskhod. Potrivit aceleiaşi surse, trupele Moscovei au câştigat teren în Sotniţky Kozaka, în regiunea Harkov, în Severnoi, în regiunea Doneţk, şi în apropierea satelor Drujba, Evgenivka şi Novopokrovskoe, tot în Doneţk.

UPDATE Drone ruseşti în timpul nopţii la periferia Kievului, apărarea antiaeriană activată

Explozii s-au auzit în timpul nopţii la periferia Kievului, în timpul alertei aeriene, din cauza unui atac cu dronă rusească, a anunţat Administraţia Militară a capitalei Ucrainei, adăugând că apărarea antiaeriană a fost activată. Ukrainska Pravda scrie că atacul a venit din nord.

„Alerta aeriană continuă! În regiune, lângă Kiev, apărarea antiaeriană este operaţională. Staţi în adăposturi până la sfârşitul alertei”, au comunicat autorităţile. Potrivit RBC-Ucraina, alarma a sunat în capitală în jurul orei locale 04:13.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan insistă pe lângă Vladimir Putin, ca să-l convingă să se aşeze la masa tratativelor şi să pună capăt conflictului din Ucraina

Liderii Rusiei şi Turciei s-au întâlnit la un summit al „Grupului Shanghai”, al cărui stat observator este Turcia şi care a avut loc în capitala Kazahstanului, Astana.

„Este posibilă o pace dreaptă în Ucraina”, a fost mesajul lui Erdogan către Putin, transmis în cadrul unei întâlniri faţă în faţă în care liderul turc a reiterat foaia de parcurs a Ankarei.

Dar Erdogan nu poate acţiona ca mediator în discuţiile privind soluţionarea crizei ucrainene. Cel puţin aşa susţine purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

„Nu, este imposibil”, a spus el într-un interviu acordat Channel One, când a fost întrebat dacă Erdogan ar putea deveni mediator în discuţiile de pace.

Baltici: Minskul este responsabil în comun pentru crimele Moscovei

Între timp, creşte presiunea pe Belarus, aliatul strategic al Rusiei. „Trebuie să cerem ca autorităţile bieloruse să fie trase la răspundere pentru încălcările drepturilor omului şi pentru complicitatea lor în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Unele dintre încălcările comise în Belarus pot fi echivalate cu crime împotriva umanităţii. Impunitatea ne încurajează să continuăm acţiunile ilegale”. Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a spus asta într-un mesaj citit în numele ţărilor baltice şi nordice la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Landsbergis a reamintit, de asemenea, situaţia celor peste 1.400 de prizonieri politici deţinuţi în prezent în Belarus şi a cerut comunităţii internaţionale şi Consiliului pentru Drepturile Omului să lupte pentru ca Minskul să poată fi judecat pentru încălcări regulate ale drepturilor omului în această ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici