REPORTAJ: Elev într-o şcoală izolată din Harghita - WC în curte şi apă la lighean încălzită pe sobă iarna - FOTO

Mai multe şcoli şi grădiniţe din zonele izolate din Harghita au fost desfiinţate din cauza numărului mic de copii, iar altele nu au canalizare, apă potabilă şi nici băi. Copiii îşi aduc apă de acasă în sticle şi se spală pe mâini la lighean, iar iarna învăţătoarea le încălzeşte apa pe sobă.

Urmărește
908 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Elev într-o şcoală izolată din Harghita - WC în curte şi apă la lighean încălzită pe sobă iarna - FOTO

REPORTAJ: Elev într-o şcoală izolată din Harghita - WC în curte şi apă la lighean încălzită pe sobă iarna (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Bartolf Hedwig, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în anul şcolar 2014-2015 numărul copiilor înscrişi la unităţile de învăţământ din judeţ este cu 500 mai mic faţă de anul trecut, astfel încât s-a ajuns la desfiinţarea unor şcoli şi grădiniţe, cum sunt cele din localităţile Ghipeş, Bădeni şi Rareş, de unde preşcolarii şi elevii vor fi transportaţi cu microbuzele la unitatea de învăţământ cea mai apropiată.

Există, de asemenea, şi şcoli care nici nu vor mai fi modernizare.

”Avem clădiri,cu 5­6 copii, care peste 2-­3 ani nu vor mai fi funcţionale, întrucât copiii vor pleca de acolo, alţii nu se nasc. În localităţi foarte îndepărtate, izolate, din păcate, ne pierdem copiii şi este păcat pentru acea comunitate, însă, dacă nu sunt copii, nu are sens să organizăm acolo o şcoală sau grădiniţă", a spus Bartolf Hedwig.

Potrivit acesteia, cele mai multe probleme sunt la şcolile şi grădiniţele din localităţile Voşlăbeni şi Valea Ghimeşului, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi autorizate sanitar.

La Şcoala generală nr.3 "Heveder", cu clasele I-IV din Voşlăbeni, în incinta căreia funcţionează şi grădiniţa, nu au învăţat niciodată mai mult de 12 copii, dar trebuie păstrată, distanţa faţă de cea mai apropiată şcoală depăşind trei kilometri.

De la drumul acoperit cu piatră spartă, şcoala proaspăt văruită se zăreşte, printre scândurile gardului înalt, în mijlocul unei oaze de verdeaţă. În curtea imensă, bine îngrijită, merele şi perele coapte, care au încovoiat crengile pomilor, aşteaptă să fie culese de copii. Clasele, strălucind de curăţenie şi preţios decorate, îşi aşteaptă învăţăceii. La prima vedere pare greu de înţeles de ce şcoala nu a fost autorizată, dar directorul unităţii de învăţământ spune că motivele sunt întemeiate.

"Alimentarea cu apă potabilă se face dintr-o fântână publică şi sistemul de canalizare lipseşte. Nu avem grupuri sanitare, nici chiuvete şi copiii sunt nevoiţi să folosească latrina uscată din curte", a explicat Georgeta Bucur, directorul Şcolii centru "Teodor Chindea" din Voşlăbeni.

Învăţătoarea Banyasz Andrea, pe care am găsit-o meşterind figurine origami 3D pentru elevii ei, a povestit că cel mai greu îi este iarna, când trebuie să vină mai repede cu două ore, să facă focul cu lemne în sobe, ca să fie cald în clase, să îşi ducă şcolarii la WC-urile din curte prin ger şi zăpadă şi să aibă grijă ca întotdeauna să fie o oală cu apă pe sobă, ca să le spele mâinile în lighean.

Nu au primit bani pentru igienizare, dar au pus mână de la mână şi au strâns pentru var, iar zugravul nu a fost greu de găsit printre părinţi.

În Valea Ghimeşului, niciuna dintre unităţile de învăţământ din localităţile Ugra, Gârbea şi Comiat, aflate în administrarea comunei Lunca de Sus, nu este autorizată sanitar. În cele trei sate vor începe noul an şcolar 45 de copii la grădiniţă şi 52 de elevi în clasele I-IV, iar preocuparea dascălilor pentru a le crea condiţii decente de studiu este vizibilă.

Clasele sunt spaţioase, luminoase, proaspăt văruite, grupurile sanitare sunt noi, moderne, dotate cu tot ce le trebuie, inclusiv cu periuţe de dinţi pentru copii, dar apa potabilă nu există.

"Clădirea a fost reînnoită prin proiectul Băncii Mondiale, s-a forat un puţ, s-au cheltuit o mulţime de bani, avem încălzire centrală, numai că apa nu corespunde din punct de vedere bacteriologic. Copiii aduc apă în sticluţe de acasă şi beau apa aceea", a spus Ambrus Istvan, directorul adjunct al Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Elisabeta" din Lunca de Sus, şcoala cu personalitate juridică la care sunt arondate unităţile de învăţământ din Ugra, Gârbea şi Comiat.

Directorul Balint Gergely consideră că funcţionarea structurilor arondate este "imperios necesară", în condiţiile în care elevii ar trebui să parcurgă mai mult de şase kilometri pe jos, indiferent de anotimp, până la şcoala-centru, în absenţa acestora, întrucât transportul cu microbuzul şcolar nu se poate face, din cauza drumului plin de gropi şi denivelări.

Viceprimarul comunei Lunca de Sus susţine că ar exista soluţii de rezolvare a problemei apei potabile în unităţile de învăţământ, dar sunt foarte costisitoare şi primăria nu are bani pentru astfel de lucrări.

"Avem două posibilităţi: ori să se instaleze un filtru care să purifice apa, să fie bună, să fie potabilă, ori să extindem reţeaua de apă potabilă din comună, dar ambele variante necesită bani mulţi, pentru care nu avem fonduri prevăzute în buget", a afirmat viceprimarul comunei Lunca de Sus.

Inspectorul şcolar general Bartolf Hedwig a precizat însă că lucrările de o mai mică amploare s­-au terminat sau se vor finaliza până în 15 septembrie şi "chiar dacă se mai găsesc, pe alocuri, şantiere", în octombrie sau cel târziu în primăvară lucrările vor fi terminate.

"Anul trecut am avut 89 la sută din şcoli cu avize sanitare de funcţionare, anul acesta procentul este de 92 la sută autorizate sau în curs de autorizare. Nu avem situaţii catastrofale ca anul trecut, toate au un minim de condiţii, chiar dacă nu avem peste tot apă curentă şi potabilă sau grupuri sanitare de nivel corespunzător, dar procesul instructiv educativ poate fi organizat şi în aceste clădiri de şcoală şi grădiniţă. Ştim că nu vom ajunge la un procent de sută la sută (de autorizare – n.r.) decât foarte târziu", a conchis reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

În privinţa numărului de cadre didactice, inspectorul şcolar general a menţionat că este suficient pentru acoperirea catedrelor la toate disciplinele, existând chiar un surplus de educatoare şi învăţători.

În judeţul Harghita sunt 375 de unităţi de învăţământ, din care 125 sunt unităţi cu personalitate juridică, iar 250 sunt structuri ale acestora.

În municipiul reşedinţă al judeţului Harghita, Miercurea Ciuc, primăria a alocat, în acest an, peste două milioane de lei pentru investiţii, lucrări de reparaţii şi de întreţinere la şcoli şi grădiniţe.

Viceprimarul Szoke Domokos a precizat că la capitolul investiţii a fost prevăzută o sumă de 1,06 milioane de lei, din care au fost achitate, până în prezent, lucrări în valoare de 300.000 de lei, restul banilor urmând să fie cheltuiţi până la sfârşitul anului.

"Este vorba despre două investiţii pe care le-am realizat în cursul verii: reabilitarea sălii de sport de la Liceul «Kos Karoly» din Miercurea Ciuc, în valoare de 975.000 de lei şi de o bucătărie la grădiniţa Kis Herceg (Micul Prinţ), care ne cosă 85.000 de lei", a spus viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc.

El a precizat că primăria a mai cheltuit în acest an încă un million de lei pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii şi de întreţinere la unităţile de învăţământ din oraş.

Luni, aproximativ 53.000 copii vor începe şcoala în judeţul Harghita.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici