Risc mare de avalanşă în munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu

Este risc mare de avalanşă în munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu până miercuri seara, se arată în Buletinul nivometeorologic publicat marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Risc mare de avalanşă în munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu

În munţii Parâng-Şureanu, la altitudini de peste 1.800 de metri, ninsorile recente au depus local 20-30 cm de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent, ce încă are stabilitate şi rezistenţă relativ redusă, şi care are pe alocuri grosimi de 20-25 cm. În profunzime stratul este îngheţat şi stabilizat. Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor şi troiene sau depozite mari de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin alunecarea straturilor mai puţin stabilizate de la suprafaţă sau prin ruperea plăcilor de vânt din zona crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Riscul declanşării avalanşelor va fi mare (4).

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanşă este însemnat (3).

Şi în munţii Ţarcu-Godeanu, la peste 1.800 m în ultimele 24 de ore, au căzut local peste 30 l/mp de precipitaţii sub formă de zăpadă, care, datorită vântului puternic, au fost spulberate şi depuse pe văi şi în zonele adăpostite. Acestea prezintă coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistenţă redusă. Trecător va mai ninge slab. Vântul puternic din următoarele 24 de ore va viscoli ninsoarea şi spulbera zăpada şi va reduce vizibilitatea. În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mari şi troiene de peste 1-2 metri. În zona crestelor sunt cornişe, iar spre creste sunt formate plăci de vânt, care se pot rupe cu uşurinţă la supraîncărcări, în timp ce altele noi vor continua să se formeze. Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, sunt condiţii favorabile pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul declanşării avalanşelor se menţine mare (4). La altitudini mai mici de 1800 m, riscul de avalanşă este însemnat (3).

De asemenea, este risc însemnat de avalanşă în Masivul Făgăraş, în Munţii Rodnei şi Călimani-Bistriţei şi în Munţii Bucegi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici