- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte angajaţi de la ARR Bihor, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită
Şase inspectori de trafic şi un referent de la Autoritatea Rutieră Bihor au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, care îi acuză de abuz în serviciu, luare de mită şi fals intelectual.
Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Oradea i-au trimis în judecată pe Ionel Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Vasile Telibaşa, Sebastian Marian Sabău, Adrian Sebastian Ianc şi Cristian Adrian Butiri, toţi inspectori de trafic în cadrul Autorităţii Rutiere Române - Agenţia Bihor (ARR Bihor), se arată într-un comunicat de miercuri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Ionel Sorin Derban este acuzat de patru fapte de luare de mită, trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Viorel Iepure de două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, fals intelectual şi două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
De asemenea, Ciprian Vasile Telibaşa este acuzat de luare de mită, patru fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, Sebastian Marian Sabău va fi judecat pentru trei fapte de trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Adrian Sebastian Ianc pentru patru fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi Cristian Adrian Butiri pentru abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Alături de aceştia a mai fost deferit justiţiei şi un referent de specialitate din cadrul autorităţii, Mircea Marius Gheorghe Lupu, acuzat de două infracţiuni de complicitate la luare de mită, precum şi Margareta Ţecu, pentru complicitate la luare de mită.
În actul de inculpare trimis instanţei de judecată procurorii anticorupţie notează că, în cursul anului 2008, Derban, Sabău, Iepure, Ianc, Telibaşa şi Butiri, în calitate de inspectori de trafic în cadrul ARR Bihor, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat reprezentanţilor legali ai unor societăţi comerciale sau conducătorilor auto sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la transporturile rutiere, cum ar fi lipsa copiei licenţei de transport, lipsa certificatului de competenţă profesională şi a diagramelor tahografice.
În unele situaţii, mai arată procurorii anticorupţie în documentul citat, inspectorii de trafic au pretins sume de bani şi foloase materiale cu titlu de mită pentru a nu aplica astfel de amenzi.
Astfel, Derban a pretins şi primit cu titlu de mită, atât personal cât şi prin intermediul Margaretei Ţecu şi a referentului Mircea Marius Gheorghe Lupu, suma totală de 2.200 de lei şi materiale de construcţii, pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale reprezentanţilor unor societăţi comerciale pentru încălcarea reglementărilor legale referitoare la activitatea de transport rutier.
La rândul său, în acelaşi scop, mai arată procurorii, inspectorul Sabău a primit mită materiale de construcţii, carburanţi auto şi băuturi alcoolice în valoare totală de 610 lei pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale.
Totodată, Iepure, Ianc, Telibaşa şi Butiri şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat amenzi contravenţionale, în condiţiile în care au depistat în trafic mai multe autovehicule de transport care circulau fără a avea documente legale de transport, mai arată anchetatorii.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Comunei Derna şi Primăria Girişu de Criş au fost prejudiciate în acest fel cu suma totală de 488.000 de lei, reprezentând cuantumul amenzilor care nu au fost aplicate.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bihor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO