- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2017, 07:03)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zi DECISIVĂ pentru conducerea DNA, după controlul Inspecţiei Judiciare. Secţia pentru Procurori a CSM ar putea lua o decizie pe marginea raportului controversat / Ce spun ministrul Justiţiei şi procurorul general al României
Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea lua, marţi, o decizie privind raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) după controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), acesta aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei.
Urmărește
1348 afișări
Secţia pentru Procurori a CSM ar putea lua marţi o decizie privind raportul IJ după controlul la DNA
UPDATE 11.02
Lazăr, înainte de analiza finală a raportului IJ: Sunt mulţumit de activitatea conducerii DNA
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, înainte ca Secţia pentru Procurori din cadrul CSM să ia o decizie în cazul raportului Inspecţiei Judiciare în cazul controlului la DNA, că este „mulţumit” de activitatea conducerii acestui parchet.
„Sunt mulţumit de activitatea conducerii DNA în mod special”, a spus Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii.).
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Înmormântarea lui Liam Payne a avut loc astăzi. Foștii membri One Direction i-au adus un ultim omagiu
-
Austria face pregătiri pentru a permite intrarea totală în Schengen a României şi Bulgariei
-
Pentru prima dată, o stradă din Europa devine cea mai scumpă arteră comercială din lume
-
Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de teritorii, renunţare la NATO, armată redusă
Procurorul general al României a subliniat că are încredere deplină în concluziile CSM în cazul raportului IJ.
„Se vor ajunge la concluziile corecte. Să avem încredere în CSM, care este garantul indepenţei justiţiei. Nu poate şti altcineva mai bine decât CSM cum să stabilească un adevăr”, a mai spus Lazăr.
La CSM a venit, marţi, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat, referitor la acelaşi subiect, că aşteaptă dezbaterile şi concluziile Secţiei pentru procurori, după care îşi va exprima părerea cu privire la măsurile care ar trebui luate.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM, se află raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 având ca obiect „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.
Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei susţinea că atunci când va lua o decizie privind revocarea sau menţinerea în funcţie a conducerii DNA va lua în calcul, pe lângă raportul Inspecţiei Judiciare, decizia CCR privind ancheta OUG 13 şi situaţiile pe care i le-a adus la cunoştinţă Mihaela Iorga.
"După audieri, raportul va fi supus analizei Secţiei de Procurori care va da un vot pe raportul Inspecţiei Judiciare, care poate să fie cu observaţii, indiferent dacă e de admitere sau respingere. Vom vedea cel mai probabil marţea viitoare când e şedinţa de evaluare, aprobarea raportului de control. (..) Indiferent de concluziile pe care le voi trage şi propunerea pe care o voi face sau nu, nu mă voi raporta numai la raportul de control, numai la concluziile celor care au controlat. (..) În raportul acesta nu face nimeni vorbire că în activitatea entităţilor controlate au fost deduse conflicte juridice de natură constituţională. Să nu uităm că instanţa de contencios constituţional a constatat conflict juridic de natură constituţională izvorât din interiorul entităţii controlate şi atunci acest raport îl voi integra celoralte concluzii", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Un alt aspect pe care ministrul îl va lua în calcul atunci când va lua o decizie se referă la situaţiile pe care procurorul Mihaela Iorga, aflată în conflict cu şefa DNA, i le-a adus la cunoştinţă în cadrul audienţei pe care ministrul i-a acordat-o.
"Am lăsat-o să relateze ce a considerat de cuviinţă să-mi spună. A relatat multe fapte, circumstanţe, abuzuri, iar eu am luat acte de ele. Din moment ce ordinul de revocare e suspendat şi dacă el va fi declarat nelegal, suntem într-o ipoteză similară celei prin care decidentul emite un act juridic nelegal, producător de conscinţe negative, lezând drepturi. Mi-a furnizat suficiente date care să contribuie la concluziile pe care le voi lua cu raportul Inspecţiei Judiciare", a completat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a susţinut că orice entitate este periodic controlată, în ultimii 10 ani DNA şi Pachetul General făcând excepţie. "Aici e cheia în ceea ce priveşte echilibrul puterilor, ca nu cumva una să iasă din controlul celorlalte puteri ".
"Eu am spus de la început că aş vrea (..) să se constate că nu e o justiţie selectivă, deşi din raport sunt dosare foarte multe care stau în lucru de peste 5 ani, în total 304 dosare mai vechi de cinci ani în lucru. Totuşi, în cinci ani un dosar trebuie finalizat. Nu numărul contează, ci complexitatea cauzei, consecinţele pe latură penală şi civilă. Egalitatea în faţa legii presupune ca toţi să fie supuşi aceluiaşi ritm, nu unul să stea 5 ani şi altul să fie grăbit în câteva săptămâni sau luni", a mai spus ministrul.
Cei care au făcut parte din echipa de control de la DNA, vicepreşedintele Inspecţiei Judiciare şi reprezentanţii DNA au fost audiaţi de procurorii CSM, după finalizarea controlului la DNA.
Raportul Inspecţiei după verificări nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părerea că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi constatând deficienţe.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu îl contrazice pe Dragnea, referitor la banii alocaţi tratamentelor pentru victimele de la Colectiv
Citeşte şi: Gara de Nord: O osie a locomotivei unui tren cu 200 de călători a rămas suspendată pe macazuri
Citeşte şi: Traficul pe A1, oprit pe sensul de mers Piteşti-Bucureşti, din cauza unui accident.O persoană a murit
Citeşte şi: Timiş: Cinci persoane, rănite după impactul dintre un autobuz şi un autoturism, pe DN 59. Două dintre victime, în stare gravă
Citeşte şi: Flăcări la bordul unei nave militare din Portul Constanţa / MApN: O comisie va analiza cauzele producerii incendiului
Citeşte şi: PMB vrea alocarea a 127 milioane lei pentru construirea a 9 săli de sport în şcolile din Sectorul 3
Citește pe alephnews.ro: Ucraina nu poate câștiga fără ajutorul SUA, declară Zelenski. Ce viitor ar putea aduce noua Administrație Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe