- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.12.2013, 15:24)
- Otilia Ciocan , Ciprian Sterian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorul PSD Victor Mocanu, judecat după ce ar fi încheiat ilegal contracte de furnizare echipamente medicale: "Nu mă surprinde decizia DNA. Sunt satisfăcut că dosarul ajunge în instanţă"
Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA, vineri, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal 8 contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care, la un an şi jumătate de la inaugurare, este tot nefuncţională.
Urmărește
450 afișări
Victor Mocanu (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)
Faptele pentru care este trimis în judecată Mocanu ar fi fost comise în perioada în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, susţin anchetatorii.
Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), între 6 aprilie şi 14 mai 2012, în urma unei înţelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii - Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în mod ilegal, un număr de opt contracte de furnizare de echipamente medicale. Dintre acestea, şapte contracte erau de achiziţie directă, iar unul era de închiriere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Mai mult, spun procurorii anticorupţie, Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar "contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic".
Aceste achiziţii au fost făcute, susţine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpată şi ea în dosar. Husea, în calitate de reprezentant comercial al respectivei firme de echipamente medicale, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor, prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău.
"Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate", arată DNA.
Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 de lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate, mai susţin anchetatorii.
Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.
Pe lângă Victor Mocanu, a fost trimis în judecată şi Constantin Lungu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, precum şi de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi administratorul şi reprezentantul firmei de echipamente medicale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată
Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Maternitatea Buzău, investiţie de 16 milioane de euro, a fost inaugurată în 1 iunie 2012, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Buzău Victor Mocanu, care candida pentru un nou mandat, iar la eveniment au participat, alături de Mocanu, primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, directorul de atunci al Spitalului judeţean Buzău, Dorel Nicolescu, precum şi alţi medici şi asistenţi. La momentul inaugurării, Mocanu prezenta maternitatea ca fiind cea mai modernă unitate de profil din România construită după Revoluţie şi spunea că aceasta ar putea deveni o maternitate regională, la care să apeleze femei din Buzău şi împrejurimi.
Deşi panglica inaugurală a fost tăiată cu mare fast, maternitatea nu era funcţională, ultimele două etaje ale clădirii nu erau finalizate, iar mare parte a aparaturii medicale şi mobilierul erau închiriate, pentru ca după inaugurare acestea să dispară.
Maternitatea Buzău nu este nici la acest moment funcţională, actuala conducere a Consiliului Judeţean primind, în luna noiembrie a acestui an, cinci milioane de lei de la bugetul de stat, o primă parte din bani pentru dotarea cu aparatură a spitalului.
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu, spune că procedura de achiziţie a aparturii a fost începută, însă nu poate aprecia momentul la care unitatea va putea funcţiona.
Actuale maternitate din Buzău funcţionează într-o clădire veche de zeci de ani.
Victor Mocanu: Nu mă surprinde decizia DNA; într-un fel sunt satisfăcut că dosarul ajunge în instanţă
Senatorul PSD Victor Mocanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare a echipamentelor medicale la Maternitatea Buzău, spune că nu este surprins de decizia DNA şi că are încredere că instanţa va judeca echidistant.
Într-un comunicat de presă transmis vineri, Victor Mocanu se declară nevinovat, susţinând că investiţia la Maternitatea Buzău a fost realizată legal.
"Dosarul instrumentat de DNA cu privire la noua maternitate din Buzău este un subiect pe care mi-am spus opinia în nenumărate rânduri. Acest obiectiv absolut necesar pentru buzoieni, care stă şi în acest moment cu uşile închise, a fost realizat cu respectarea tuturor condiţiilor legale. Se pare ca a fost supărător faptul că lucrările s-au terminat la timp, că la recepţia lucrării, organizată pe 1 iunie 2012, cetăţenii au putut vedea un nivel tehnic şi material nemaîntâlnit în Buzău", afirmă Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.
Totodată, el spune că nu este surprins de decizia DNA de a-l trimite în judecată şi că are încredere că instanţa îl va găsi nevinovat.
"Într-un fel, sunt satisfăcut că dosarul a fost trimis în instanţă, acolo unde judecătorii vor aprecia în baza legii acţiunile administrative care au dus la ridicarea celei mai moderne maternităţi din Romania. Am toate argumentele să cred în nevinovăţia mea şi în capacitatea instanţei de a judeca echidistant speţa. În toata activitatea mea de la nivel de vârf în administraţia publică am avut doua principii: rigoare în respectarea prevederilor legale şi performanţă în actul administrativ. Mi-am exercitat atribuţiile în conformitate cu legile in vigoare, nici mai mult nici mai puţin", adaugă senatorul Victor Mocanu.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe