- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicaliştii şi guvernanţii nu s-au înţeles pe cinci capitole din legea salarizării unitare
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor nu s-au înţeles, la discuţiile care au avut loc miercuri, pe cinci capitole din proiectul Legii salarizării unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii susţinând varianta de la 1 la 15, iar sindicatele pe cea de la 1 la 12.
Sindicaliştii şi guvernanţii nu s-au înţeles pe cinci capitole din legea salarizării unitare (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seară, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor, că au primit promisiuni că le va fi trimis un alt text al proiectului Legii salarizării, care conţine unele completări, dar au rămas în divergenţă cinci articole, printre care sistemul de ierarhizare pe clase şi implicaţiile modului de calcul la structura bugetară.
"Există în dispută ierarhizarea sistemului, care este foarte importantă. Ministerul Muncii continuă să susţină varianta 1 la 15, iar sindicatele varianta 1 la 12. Pasul de creştere între două clase noi vrem să fie un pas uniform, iar Ministerul Muncii vrea un pas uniform procentual, ceea ce face ca un coeficient să varieze de la 0,03 la 0,5, adică la unii vor creşte salariile cu 15 lei şi la alţii cu 300 de lei", a spus Hossu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Liderul "Cartel Alfa" a precizat că reprezentanţii Guvernului au promis să trimită sindicatelor, joi, pe lângă noul text al Legii salarizării unitare, şi datele legate de simularea pe salariul minim cerută de sindicate, de 675 şi 705 de lei.
Sindicatele au adus mai multe amendamente la legea unică de salarizare, legate de anumite inadvertenţe în textul actual care condiţionează problema politicii salariale de strategia fiscal-bugetară.
Potrivit lui Hossu, şi discuţiile de marţi şi cele miercuri cu reprezentanţii Guvernului au fost influenţate de protestele sindicaliştilor, reprezentanţii autorităţilor încercând să-i convingă să renunţe la acţiunile de stradă.
De asemenea, Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului le-au spus sindicaliştilor, fără a le demonstra cu date, că dacă s-ar aplica Legea salarizării de la 1 ianuarie 2011 ar creşte fondul de salarii faţă de 2010 cu 47 la sută.
Sindicaliştii spun însă că guvernanţii nu au demonstrat cu acte, astfel că se îndoiesc de acest lucru.
Sindicaliştii CNSLR Frăţia au protestat, miercuri, în Piaţa Revoluţiei, apoi, după un marş spre sediul Guvernului, au participat la un miting în Piaţa Victoriei.
Protestele de miercuri ale CNSLR Frăţia au deschis seria acţiunilor de stradă din Capitală anunţate de confederaţiile sindicale. După mitingul de miercuri urmează joi, vineri şi luni protestele la sediul Guvernului ale sindicaliştilor de la "Cartel Alfa". În 28 septembrie sindicaliştii Blocului Naţional Sindical vor participa la un marş de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii.
Protestele organizate de confederaţii în această săptămână au loc în absenţa premierului Emil Boc, care de miercuri până vineri participă la reuniunea plenară la nivel înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizată la New York.
Marţi, cu o zi înaintea protestelor din Capitală, ministrul Muncii, Ioan Botiş i-a invitat pe toţi liderii confederaţiilor sindicale la o discuţie informală.
Sindicaliştii spun că ministrul Muncii a încercat "o uşoară tatonare" pentru a-i convinge să renunţe la protestele din Capitală, precizând că ar putea fi convinşi să renunţe doar dacă Guvernul ar aproba miercuri un salariu minim de 750 lei şi ar aduce modificările cerute de ei la Legea salarizării.
Sindicaliştii au mai discutat şi vinerea trecută cu ministrul Muncii, iar o zi mai târziu au fost invitaţi la negocieri de către premierul Emil Boc. După ambele întâlniri, liderii sindicali s-au arătat nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor şi au anunţat calendarului de proteste.
Aceştia spun că guvernanţii vor să îngheţe salariul minim pe următorii ani şi că angajaţii vor fi penalizaţi şi în 2011, iar salariile bugetarilor nu vor reveni la cele din 2009.
Premierul le-a spus sindicaliştilor că variantele de lucru ale Legii salarizării unitare se raportează la resursele bugetare estimate pentru 2011, an pentru care masa salarială a fost stabilită la 39 miliarde de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO