- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.02.2015, 20:51)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele din Învăţământ: Elevii care nu optează pentru ora de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar profesorii fără post
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar unii profesori de religie şi-ar pierde astfel locul de muncă la jumătatea anului şcolar.
Urmărește
2023 afișări
Sindicatele din Învăţământ: Elevii care nu optează pentru ora de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar profesorii fără post (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
"Modificările care au loc în timpul anului şcolar dau peste cap sistemul de învăţământ. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educaţiei Naţionale un articol conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului şcolar", spune preşedintele FSLI Simion Hancescu, într-un comunicat, referindu-se la faptul că decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie devine executorie pe 9 martie.
Conducerea FSLI este de părere că parlamentarii din cele două comisii de învăţământ, din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, trebuie să găsească o soluţie aplicabilă până la finalul acestui an şcolar şi una care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul şcolar 2015 - 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Totodată, legiuitorul ar trebui să reglementeze ce se întâmplă cu elevii care nu optează pentru ora de religie, în timp ce colegii lor participă la acest curs, mai spune Hancescu, citat în comunicat.
Citeşte şi:
Ministrul Educaţiei: Profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele vor căuta dreptate în justiţie
Citeşte şi:
Ciucă: Înscrierea la ora de religie, la începutul ciclului şcolar. Renunţarea la opţiune, oricând
Citeşte şi:
Cîmpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioadă nedeterminată
În plus, Hancescu se întreabă de ce Curtea Constituţională spune că Legea Educaţiei e neconstituţională în această privinţă, după ce a considerat că este constituţională în 2011, când a fost de asemenea contestată.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copii la această materie ”vor căuta dreptatea în justiţie”, iar dacă vor avea câştig de cauză, MEN va trebui să le achite salariile rămase neplătite.
Potrivit ministrului, la ora actuală, religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
Ministrul Educaţiei spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Educaţiei: Profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele vor căuta dreptate în justiţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe