Un an plin de scandaluri la MAI: de la poliţistul acuzat de pedofilie, până la cel al plăcuţelor de înmatriculare şi intervenţia din 10 august

Pentru Ministerul de Interne, 2018 a fost marcat de evenimente şi scandaluri care au produs schimbări la nivelul celor aflaţi la conducere. Pornind de la scandalul iscat de poliţistul acuzat de pedofilie şi până la cel al plăcuţelor de înmatriculare, anul a fost unul dificil pentru Poliţia Română.

Urmărește
1502 afișări
Imaginea articolului Un an plin de scandaluri la MAI: de la poliţistul acuzat de pedofilie, până la cel al plăcuţelor de înmatriculare şi intervenţia din 10 august

RETROSPECTIVĂ Scandalurile din MAI şi efectele lor: Criza de imagine şi demiterile din funcţii

Protestul din 10 august şi intervenţia jandarmilor

Protestul Diasporei şi evenimentele care au avut loc în data de 10 august au implicat Ministerul Afacerilor Interne într-una dintre cele mai mari crize. Anunţat cu câteva luni în urmă, protestul Diasporei ar fi trebuit să-i strângă, în Piaţa Victoriei din Capitală, pe românii plecaţi în afara ţării şi pe cei rămaşi cu scopul de a protesta în mod paşnic faţă de impasibilitatea Guvernului la cererile acestora şi faţă de legile adoptate sau aflate în stadiu de proiecte.

Deşi protestul a debutat paşnic, încet, u apărut primele semne că evenimentul va fi marcat de violenţă. Un bărbat a fost săltat de jandarmi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar în jurul orelor 16.00 au apărut primele ciocniri violente între forţele de ordine şi protestatari ca urmare a faptului că cei din urmă au blocat circulaţia în zonă. Tot în intervalul 16.00 – 17.00 mai mulţi protestatari ar fi încercat să forţeze gardurile instalate în preajma Guvernului, moment în care jandarmii au folosit pentru prima dată gazele lacrimogene. Câţiva oameni au fost scoşi pe targă din mulţime după ce au inhalat gaze iar drept răspuns din mulţime s-a aruncat către forţele de ordine cu obiecte. Din ce în ce mai mulţi protestatari au ajuns la spital din pricina gazelor lacrimogene folosite de jandarmi.

Spre seară, în jurul orei 20.30, Jandarmeria recurge la o măsură care avea să surprindă: a recurs la tunurile cu apă. Jandarmeria anunţă totodată apariţia galeriilor în Piaţa Victoiei şi roagă protestatarii să se delimiteze de aceştia.

Peste 400 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului. La scurt timp au apărut şi imagini cu protestatari agresaţi de jandarmi în timpul evacuării Pieţei Victoriei. Un bărbat este bătut în zona în care îşi face apariţia un om îmbrăcat în alb numit ulterior “fantoma în alb“: colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat că în urma violenţelor de la mitingul din 10 august au fost deschise 21 de dosare penale. Carmen Dan a mai declarat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Dan a mai vorbit despre arma furată şi a prezentat un top al manipulărilor, care ar fi avut loc după protest.

„Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari. Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări. Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă şi au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe”, a declarat Dan.

Totodată, la Parchetul General, la 21 august erau înregistrate nu mai puţin de 386 de sesizări. De asemenea, în dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei bărbaţi, acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (pentru doi dintre aceştia) şi respectiv furtul armei femeii jandarm (pentru cel de-al treilea).

Spre sfârşitul lunii septembrie, procurorii militari au anunţat deschiderea unui dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. La Parchetul General se prezintă Mihai Dan Chirică, secretar de stat în MAI şi Laurenţiu Cazan, director al Jandarmeriei Bucureşti. În faţa procurorilor a apărut Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române şi Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române care a declarat în faţa jurnaliştilor că procurorii i-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul mitingului din 10 august. Ulterior, Parchetul General a anunţat oficial punerea sub acuzare a şefilor din Jandarmerie.

Parchetul General a înregistrat peste 800 de plângeri din partea protestatarilor care au acuzat violenţă din partea jandarmilor. Pe de altă parte peste aproximativ 200 de jandarmi au făcut sesizări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti pentru că au fost agresaţi de protestatari în timpul misiunilor din 10 august.

Ce s-a întâmplat cu şefii din Jandarmerie

Secretarul de stat din MAI Mihai Chirică, aflat la acea dată pe un post de coordonare a instituţiilor prefectului, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, a solicitat şi i s-a admis mutarea pe un post care facilitează relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, pentru a înlătura orice fel de suspiciune că s-ar afla în conflict de interese.

Laurenţiu Cazan, coordonatorul acţiunilor jandarmeriei din data de 10 august, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, a fost delegat în funcţia de director general al Jandarmeriei Capitalei ca urmare a încetării împuternicirii pe funcţia de director general a locotenent-colonelui Mastan Alin. Colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, prim adjunctul inspectorului şef al Jandarmeriei Române, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, a fost împuternicit în funcţia de inspector şef al Jandarmeriei Române.

Sebastian Cucoş, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, fost şef al Jandarmeriei Române, a fost împuternicit în funcţia de prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române. Pentru Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a transmis pe 15 octombrie preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de acordare a gradului de general de brigadă - cu o stea pentru că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, şeful BSIJ cunoscut ca "fantoma în alba" de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, şi-a arătat intenţia de a se pensiona, au declarat pentru MEDIAFAX surse din ministerul de Interne.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici