Video Un român şi doi maghiari, arestaţi pentru furt şi trafic de obiecte de artă

Un român şi doi maghiari, membri ai unei grupări internaţionale de traficanţi de obiecte de artă, au fost arestaţi pentru furtul unor obiecte de artă în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, a declarat, miercuri, procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru.

Urmărește
89 afișări

Poliţiştii Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), sub coordonarea procurorilor DIICOT, au reuşit să identifice şi să reţină trei persoane, în urma demarării, în luna noiembrie, a investigaţiilor privind activitatea unei grupări infracţionale de traficanţi de obiecte de artă, a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, comisarul şef Toma Rus, director general în DGCCO din Poliţia Română.

Potrivit comisarului şef Toma Rus, două tablouri de o valoare impresionantă au fost recuperate, despre acestea stabilindu-se că provin din furturi săvârşite la Viena.

Investigaţiile au început imediat după ce la nivelul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul DGCCO au fost obţinute primele informaţii cu privire la faptul că pe teritoriul României acţionează o grupare de traficanţi de obiecte de artă sustrase din diverse muzee şi colecţii particulare europene.

În baza primelor indicii obţinute pentru probarea activităţii infracţionale a grupării, poliţiştii români au început cercetările. La scurt timp, respectiv pe 13 noiembrie, în urma unei acţiuni desfăşurate pe raza municipiului Braşov, au fost reţinute trei persoane. Cei trei, cu vârste cuprinse între 37 şi 45 de ani, doi cetăţeni ungari şi unul român, aveau asupra lor, în momentul reţinerii, mai multe obiecte de artă constând în tablouri, ceasuri şi piese de argintărie, anchetatorii stabilind că o parte din bunuri provin din furturi săvârşite în Viena, a precizat Toma Rus.

Potrivit acestuia, succesul operaţiunii desfăşurate de autorităţile române a fost certificat de constatarea tehnico-ştiinţifică efectuată de experţii Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) asupra a două tablouri, urmând ca pentru restul obiectelor expertiza să fie efectuată săptămâna aceasta.

Experţii au stabilit că unul dintre tablouri, "Madonna cu pruncul, doi sfinţi şi doi îngeri", reprezintă o pictură a unui maestru din Şcoala Florentină şi a fost realizat în jurul anului 1400, valoarea sa fiind de 2,5 milioane de euro. Cel de-al doilea tablou, "Copii în peisaj", a fost pictat de Ferdinand Georg Waldmuller şi are o valoare de peste un milion de euro, în urma unei evaluări din 2007.

În afara acestora au mai fost găsite ceasuri din secolul al XIX-lea, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, tablouri anonime din secolele XVII şi XIX, în valoare de 50.000 de euro, două tablouri semnate de Dollinger von Dalling şi de Johan A., din secolul XIX, în valoare aproximativă de 20.000 de euro, un pocal bisericesc din secolul XVII, în valoare de 5.000 de euro, două icoane, o fructieră din ceramică marcată şi diverse obiecte de argintărie, printre care sfeşnice, carafe, tăvi, halbe, linguriţe şi fructiere.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a precizat că valoarea totală a bunurilor furate se ridică la cinci milioane de euro.

Pentru cele trei persoane reţinute au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 21 de zile, fiind acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tăinuire şi furt calificat.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici