- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNJR: Acţiunea în cazul deputaţilor Năstase şi Mitrea reflectă dreptul la liberă exprimare
Consiliul Superior al Magistraturii este aşteptat să acţioneze în afara oricăror influenţe politice în cazul preşedintelui UNJR, care reclama ca nelegală decizia Parlamentului în cazul neridicării imunităţii lui Adrian Năstase, şi să recunoască libertatea de asociere şi exprimare a judecătorilor.
UNJR: Acţiunea în cazul deputaţilor Năstase şi Mitrea reflectă dreptul la liberă exprimare
"Acţiunea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, respectiv plângerea prealabilă îndreptată împotriva votului Comisiei din Camera Deputaţilor de neacordare a avizului de începere a urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe deputaţii Adrian Năstase si Miron Mitrea, a fost o acţiune colectivă, concepută şi asumată de membrii asociaţiei. Acţiunea reflectă dreptul la liberă exprimare şi este în concordanţă cu scopurile statutare ale Uniunii Naţionale a Judecătorilor, printre care se regăsesc: apărarea independenţei justiţiei; respectarea principiului separaţiei puterilor în stat", susţine într-un comunicat UNJR, în care se indică faptul că cel care poate da detalii despre acest subiect este judecătorul Horaţiu Dumbravă - membru al Sojust, organizaţie care s-a înfiinţat în 2005, după ce a fost numită ca ministru al Justiţiei, Monica Macovei, pe care a susţinut-o în demersurile sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
UNJR arată în comunicatul de luni că acţiunea lui Gîrbovan "nu a fost îndreptată împotriva celor doi deputaţi personal, ci a avut ca principal rol acela de a atrage atenţia că, în România, potrivit Constituţiei, justiţia se înfăptuieşte numai prin intermediul instanţelor judecătoreşti şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi nu prin intermediul Comisiilor parlamentare, care nu sunt abilitate să pronunţe verdicte de vinovăţie/nevinovăţie, urmărindu-se, în egală măsură, demararea unei dezbateri publice a conţinutului noţiunii de imunitate parlamentară".
"Subliniem faptul că formularea plângerii prealabile reprezintă o procedură anterioară exercitării acţiunii în contencios administrativ. Nicio prevedere legală nu interzice unei asociaţii profesionale formularea unei astfel de plângeri prealabile într-un stat de drept, cum suntem convinşi că este România la aproape 20 de ani de la evenimentele din 1989. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă convingerea că cel mai înalt for al magistraţilor, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, va acţiona în afara oricăror influenţe politice, în mod obiectiv şi imparţial, ducându-şi la îndeplinire rolul de garant al independenţei justiţiei, independenţă ce presupune implicit şi recunoaşterea drepturilor judecătorilor la libertatea de asociere şi exprimare", mai arată UNJR.
Potrivit articolului 9 al Legii 303/2004, "judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic", ei fiind obligaţi ca "în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice".
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: