- Home
- Social
- BISTRIŢA, (16.01.2019, 17:04)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean după decizia CCR: Nu înseamnă că toţi scapă; trebuie înţelepciune să ieşim din impas
Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia CCR care a admis sesizarea pe conflictul Parlament-Ministerul Public privind protocoalele cu SRI era de aşteptat, dar acest lucru nu înseamnă că toţi cei care au fost interceptaţi scapă de pedeapsă.
Urmărește
928 afișări
Zegrean după decizia CCR: Nu înseamnă că toţi scapă; trebuie înţelepciune să ieşim din impas
Augustin Zegrean a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că va trebui multă înţelepciune pentru a se ieşi din acest „mare impas”, care înseamnă şi o mare problemă pentru justiţia românească.
„Era de aşteptat o astfel de decizie pentru că în 2016, în iunie, s-a dat decizia 51 prin care articolul 282 din Codul de Procedură Penală care permitea - sau aşa s-a crezut, că permitea - ofiţerilor de Securitate să facă ei interceptările telefoanelor, să asculte, să facă înregistrări, este neconstituţional. Deci, din momentul acela, textul acela a fost neconstituţional, scos din corpul activ al legislaţiei, deci nu aveau un temei legal în baza căruia să facă aceste operaţiuni. Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obţinute în mod ilegal şi este un principiu al procesului penal, principiul legalităţii. Dacă acest principiu a fost încălcat, sigur că s-a constatat acum că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parchet şi Parlament prin faptul că s-au încheiat acele protocoale. Decizia nu înseamnă că toţi scapă de pedeapsă, este o iluzie dacă unii se bucură şi bat din palme că scapă de pedeapsă, pentru că nu se întemeiază o singură probă pe o filmare sau tras cu urechea, ci se merge pe coroborarea probelor, dacă sunt şi altele. Va trebui multă înţelepciune să ieşim din acest mare impas, este o mare problemă pentru justiţia românească”, a spus Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit acestuia, nu neapărat protocoalele cu SRI ar fi de vină, cât faptul că s-a întâmplat acest lucru, că s-au făcut interceptări, înregistrări şi s-au folosit în dosare.
„Protocoalele puteau să fie, puteau să nu fie, problema gravă este acum că este vorba de zeci de mii de dosare, de mulţi ani se fac aceste înregistrări şi se folosesc în dosare. (...) Este posibil ca SRI să facă aşa ceva? SRI are altă treabă, în legea lui scrie că nu face urmărire penală, nu este organ de urmărire penală. Nici pe vremea comunismului, din 1968 încoace nu au mai făcut aşa ceva. Toată justiţia ştia de aceste protocoale şi toţi le foloseau. Dacă s-au semnat de conducerea Parchetului, a instanţelor, sigur că s-au folosit şi nimeni nu a spus nimic, acum toţi vor spune că nu ştiau sau erau obligaţi să o facă”, a subliniat Augustin Zegrean.
Întrebat ce efecte crede că va avea CCR, fostul judecător a răspuns că îi este greu să se pronunţe şi că aşteaptă să vadă şi el care vor fi consecinţele.
„Sunt mai multe situaţii, nu doar dosarele care sunt în lucru acum, acolo e simplu, se scot probele obţinute ilegal şi se judecă dacă sunt probe. Dacă nu sunt, nu se mai judecă. Dacă sunt numai acele probe, iar nu este în regulă, dar sunt situaţii cu unii care au fost deja condamnaţi, care şi-au executat pedepsele, alţii sunt în curs de executare a pedepselor, unii au plătit despăgubiri. Mai sunt alţii care au recunoscut faptele, acolo nu ştiu ce se va face, pe bază numai de interceptări realizate de SRI. Recunoaşterea simplă nu este probă în procesul penal, decât dacă este coroborată cu altă probă. Totul va trebui luat de la capăt”, a conchis Zegrean.
CR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe