- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZIUA NAŢIONALĂ în ţară: Mii de persoane, prezente la manifestările de 1 Decembrie din Alba-Iulia, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca. La Alba Iulia s-a scandat ”Basarabia e România” şi ”Colectiv” - FOTO
Aproximativ 3.000 de persoane participă, marţi, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională, care includ depuneri de coroane, o paradă cu 1.200 de militari, dar şi concerte, la un moment dat un grup de tineri scandând mesaje pentru unirea Basarabiei cu România, dar şi ”Colectiv”.
ZIUA NAŢIONALĂ în ţară: Mii de persoane, prezente la manifestările de 1 Decembrie din Alba-Iulia, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca. La Alba Iulia s-a scandat ”Basarabia e România” şi ”Colectiv”
Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, au avut loc depuneri de coroane şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar şi la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, numărul participanţilor ajungând la aproximativ 3.000.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.
Printre cei prezenţi la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
De la ora 11.15 are loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun în Sala Unirii, un ceremonial simbolic organizat în fiecare an la Alba Iulia, iar de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, va fi oficiată slujba Te Deum de către un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia.
Manifestările de la Alba Iulia cuprind şi o paradă militară cu peste 1.200 de militari şi tehnică de luptă.
Astfel, parada va fi constituită dintr-un detaşament de onoare format din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naţionale vor lua parte militari de la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, de la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” şi de la Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi formate din angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.
În finalul paradei mai multe elicoptere şi avioane din dotarea Armatei Române vor survola zona.
Parada este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.
Autorităţile din Alba Iulia au pregătit şi în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură, dar şi aproape 800 de litri de vin.
Mâncarea a fost gătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.
Totodată, este programat să aibă loc şi un spectacol de muzică populară în aer liber intitulat ”Cânt şi suflet românesc”, dar şi un concert Voltaj - ”Din toată inima pentru România”.
În acest an, Consiliul Local Alba Iulia a decis, în urma unei solicitări primite din partea unor membri ai societăţii civile, să renunţe la focurile de artificii din cauza tragediei din Colectiv. Spectacolul pirotehnic este înlocuit cu un spectacol de lasere.
Ziua Naţională la Iaşi: Aproximativ 7.000 de oameni, la parada militară
Aproximativ 7.000 de persoane au participat, marţi, la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Naţională, printre cei prezenţi fiind angajaţi de la societatea ieşeană Fortus, care au cerut să li se acorde salariile restante, dar şi un grup de tineri care au purtat pancarte cu mesajul ”Vrem Unire”.
Manifestările au început, la ora 10.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au avut loc o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Iona Cuza, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De altfel, înainte de începerea manifestărilor oficiale, o femeie a protestat timp de câteva minute lângă scena unde oficialităţile urmau să susţină discursurile, ea strigând ”Hoţii, hoţii” şi ”Vrem dreptate”. La un moment dat, doi jandarmi au încercat să o îndepărteze pe femeie din zona respectivă, însă la intervenţia reprezentanţilor autorităţilor locale forţele de ordine s-au retras.
În centrul Iaşiului a avut loc şi o paradă cu militari din mai multe judeţe ale Moldovei, dar şi militari de la Batalionul 151 ”Lupii Negri”, care au participat la misiuni în teatre de operaţiuni din Afganistan şi Irak.
La un moment dat, în mulţime şi-au făcut apariţia şi câteva zeci de angajaţi de la societatea Fortus Iaşi, aflată în insolvenţă, aceştia fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de câteva luni. Ei au avut steaguri cu însemnele societăţii şi pancarte prin care solicitau să li se acorde salariile restante.
De asemenea, un grup de tineri au purtat pancarte pe care scria ”Vrem Unire”.
Imediat după terminarea paradei militare, pe scena amplasată în Piaţa Unirii, au urcat interpreţi de muzică populară din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.
Concomitent, participanţilor la manifestările de Ziua Naţională li se împart fasole cu cârnaţi, ceai şi vin. Oamenii au format cozi de câteva zeci de metri şi aşteaptă în ordine, în condiţiile în care poliţiştii locali au montat garduri metalice pentru a preveni îmbulzeala.
Printre cei care au oferit mâncarea oamenilor s-au numărat viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica şi artistul Ovidiu Lipan Ţăndărică.
De altfel, Primăria Iaşi a pregătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, mâncarea fiind gătită la cantina de ajutor social din subordinea municipalităţii.
Potrivit organizatorilor, la ceremoniile de Ziua Naţională au participat aproximativ 7.000 de persoane. Printre participanţi s-au numărat prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, vicepreşedintele Consilului Judeţean cu atribuţii de preşedinte, Victorel Lupu, viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica, parlamentari şi şefi de instituţii.
În cursul după-amiezii, în centrul Iaşiului, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, iar de la ora 19.00, în Piaţa Palatului Culturii, este programat un concert susţinut de artistul britanic James Arthur.
La Cluj-Napoca, peste 500 de persoane au asistat la parada militară de Ziua Naţională
Peste 500 de persoane au participat, marţi, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, la manifestările organizate de Ziua Naţională, care au inclus depuneri de coroane de flori şi o paradă cu tehnică militară şi de intervenţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Manifestările de Ziua Naţională au început, marţi, la Cluj-Napoca, la ora 12.00, cu un Te Deum oficiat în Catedrala Mitropolitană de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, urmat de o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu.
Au fost depuse peste 40 de coroane din partea oficialităţilor locale, ale unor instituţii publice, militare sau ale unor partide politice şi asociaţii.
La finalul ceremoniei, în faţa Teatrului Naţional, a avut loc o paradă militară, organizată de Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, la care au participat aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, al Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan”, Serviciului Român de Informaţii Cluj, Crucii Roşii Române şi Poliţiei Locală Cluj-Napoca, cu 51 de mijloace tehnice şi de intervenţie.
De asemenea, Prefectura Cluj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, organizează la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca spectacolul ”Copiii sărbătoresc Marea Unire”, susţinut de elevii Colegiului de Muzică “Sigismund Toduţă”, Ansamblul folcloric ”Doina“, Ansamblul folcloric ”Măgura Călăţele” şi Ansamblul folcloric ”Mugurelul” din Câmpia Turzii.
La spectacol participă peste 350 de elevi din mediul rural, din 22 de localităţi ale judeţului Cluj.
Tot marţi, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii va avea loc un spectacol folcloric, iar de la ora 19.00, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, va aprinde iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă.
Suceava: Peste 10.000 de oameni, la parada de Ziua Naţională; au participat şi militari din Chişinău
Peste 10.000 de oameni au asistat, marţi, la Suceava, la ceremoniile militare organizate de Ziua Naţională, care au inclus şi o paradă la care au defilat şi militari din Chişinău, pe parcursul manifestărilor un avion al unui club sportiv survolând zona cu un tricolor de 150 de metri pătraţi.
Parada militară s-a desfăşurat în centrul municipiului Suceava, fiind prezentate echipamente şi tehnică militară ale Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, SRI şi Poliţiei Locale. La paradă, a participat şi un pluton al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Extraordinare din Chişinău.
Printre cei prezenţi la manifestări s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, primarul Ion Lungu, dar şi secretarul general al PNL, senatorul Gheorghe Flutur, şi vicepreşedintele PNL pentru Regiunea nord-est, deputatul Ioan Bălan, precum şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.
În discursurile lor, reprezentanţii administraţiei locale au transmis mesaje de solidaritate şi unitate a tuturor românilor.
Pe parcursul manifestărilor, un avion al Bucovina Fly Club a survolat zona cu un tricolor de 150 de metri pătraţi.
Ulterior, sucevenii au putut participa la o expoziţie a echipamentelor militare care au participat la paradă.
În acest an, municipalitatea nu a oferit sucevenilor fasole cu cârnaţi şi vin fiert, primarul Ion Lungu spunând că această decizie a fost luată în semn de respect faţă de victimele incendiului din clubul Colectiv.
La ora 18.00, va fi aprins iluminatul de sărbători, în principalele cartiere din Suceava fiind montate peste 200.000 de becuri, după care va avea loc o ceremonie de retragere cu torţe a militarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Seara de marţi se va încheia cu concerte susţinute de Hara, Saragossa Band şi Sandra.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO