Adevăruri şi mituri despre somn dezvăluite de experţi

  • Printre miturile spulberate se numără şi acelea legate de adolescenţi şi somnul necesar, precum şi visarea la copii.
  • Adevărul despre somnul agitat şi vorbirea în somn.
  • Experţii oferă o perspectivă şi asupra igienei şi confortului în timpul somnului.
Urmărește
1023 afișări
Imaginea articolului Adevăruri şi mituri despre somn dezvăluite de experţi

Adevăruri şi mituri despre somn dezvăluite de experţi

Miturile despre somn au circulat de mult timp, dar cercetătorii şi experţii dezvăluie adevărul din spatele acestora, scrie The Guardian. Printre miturile spulberate se numără şi acelea legate de adolescenţi şi somnul necesar, precum şi visarea la copii.

Iată câteva aspecte esenţiale:

Adolescenţii nu au nevoie cel mai mult de somn: FALS.

Recomandările sugerează că adolescenţii ar trebui să doarmă între 8 şi 10 ore pe noapte. Programul lor de somn poate fi afectat de faptul că produc melatonină mai târziu în timpul pubertăţii, dar acest lucru nu indică o nevoie crescută de somn.

Copiii visează mai mult decât adulţii: NECLAR.

Chiar dacă copiii petrec mai mult timp în stadiul de somn REM, nu este clar dacă visează mai mult decât adulţii. Totuşi, visele copiilor pot fi mai puţin intense decât cele ale adulţilor.

Nu trebuie să trezeşti un somnambul: ADEVĂRAT.

Este adevărat că trezirea unui somnambul ar putea cauza confuzie şi îngrijorare, aşa că este mai bine să îi îndrumi înapoi în pat.

Moderaţi riscul de somnambulism cunoscând factorii declanşatori, care pot include stresul şi anxietatea, cofeina sau alcoolul înainte de culcare, temperatura corpului ridicată sau o predispoziţie genetică.

Spui întotdeauna adevărul când vorbeşti în somn: FALS.

Vorbitul în somn, sau somnilocvia, este cel mai frecvent în adolescenţă şi poate fi cauzat de stres şi afecţiuni de sănătate mintală, sau de stimulente precum cafeaua sau alcoolul înainte de culcare.

Deprivarea de somn te-ar putea ucide: ADEVĂRAT.

Lipsa de somn poate duce la acumularea de proteine prionice în talamus (partea creierului care transmite semnale senzoriale şi motorii), ceea ce în cele din urmă provoacă atât de multe daune creierului şi sistemului nervos încât suferinzii mor.

Dormi mai bine în weekend: FALS.

Deşi oamenii raportează că dorm mai bine în weekend şi în concediu, acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Nu dormi niciodată în lenjerie intimă: (oarecum) ADEVĂRAT.

Pentru femei, nu este recomandat să doarmă în lenjerie intimă strânsă deoarece poate creşte riscul de vaginoză bacteriană sau candidoză vulvară (candidoză). Pentru bărbaţi, poate fi o alegere personală, dar poate fi mai igienic să păstreze lenjeria intimă pe ei.

Bărbaţii dorm mai bine decât femeile: ADEVĂRAT.

Studiile sugerează că femeile au nevoie puţin mai mult de somn decât bărbaţii şi sunt de două ori mai susceptibile să raporteze insomnie.


Acestea sunt doar câteva dintre miturile despre somn dezvăluite de experţi, oferind o mai mare înţelegere a necesităţilor şi comportamentului în timpul somnului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici