Algoritm AI care poate detecta noile variante COVID-19 mai rapid

Cercetătorii de la Universităţile din Manchester şi Oxford au creat un algoritm AI numit Classix care poate identifica noile variante COVID-19 într-un stadiu incipient.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Algoritm AI care poate detecta noile variante COVID-19 mai rapid

Algoritm AI care poate detecta noile variante COVID-19 mai rapid

Classix este important deoarece permite autorităţilor sanitare să ia rapid măsuri specifice pentru a preveni răspândirea variantelor potenţial periculoase, relatează adnkronos.

Practic, algoritmul descompune secvenţele genetice ale virusului în "cuvinte" mai mici, reprezentate ca numere. Secvenţele similare sunt grupate, indicând apariţia unor noi variante.

Acest proces este mult mai rapid decât metodele tradiţionale de analiză, permiţând detectarea timpurie a noilor variante.

"De la apariţia Covid”, explică Roberto Cahuantzi de la Universitatea din Manchester, primul autor al cercetării, "au existat mai multe valuri" alimentate de noi variante, adesea caracterizate de "o transmisibilitate sporită şi de capacitatea de a evita imunitateară", dacă nu de "o severitate sporită a bolii".

Oamenii de ştiinţă îşi intensifică eforturile pentru a detecta noile variante potenţial îngrijorătoare în primele etape. Găsirea unor modalităţi de a face acest lucru rapid şi eficient le va permite să fie mai proactivi prin dezvoltarea unor vaccinuri ad-hoc", dar "ar putea chiar să ne permită să neutralizăm aceste variante înainte ca ele să se instaleze".

În prezent, există aproape 16 milioane de secvenţe virale încărcate pe platforma internaţională Gisaid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ai,
covid,
oxford,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici