Anchetă criminalistică pentru o familie din epoca de piatră ucisă în urma unui incendiu domestic

  • Arheologii au realizat o anchetă amănunţită după ce au descoperit oase urmane vechi de aproape şase mii de ani.
  • Cercetătorii au descoperit că şapte persoane, probabil membri ai unei familii, au murit în urma unui incendiu într-o casă.
  • Oasele au fost descoperite în Ucraina de astăzi.
Urmărește
3344 afișări
Imaginea articolului Anchetă criminalistică pentru o familie din epoca de piatră ucisă în urma unui incendiu domestic

Anchetă criminalistică pentru o familie din epoca de piatră ucisă în urma unui incendiu domestic

Oasele umane descoperite într-o casă care a ars în urmă cu 5.700 de ani oferă arheologilor indicii despre moartea a şapte persoane în Ucraina preistorică. Resturile de la situl arheologic Kosenivka, la aproximativ 185 de kilometri sud de Kiev, indică un sfârşit brutal pentru un grup de oameni din epoca de piatră, care probabil au murit într-un incendiu, potrivit Live Science.

Totuşi, cercetarea a evidenţiat şi două mistere legate de decese: doi dintre oameni au avut răni violente la cap şi altul a murit cu un secol mai târziu decât toţi ceilalţi.

Toate aspectele sunt prezentantate într-un studiu al cercetătorilor germani. Ei au analizat cele aproape aproape 100 de bucăţi de os uman descoperite în casa preistorică de la Kosenivka, o aşezare creată de societatea agrară Cucuteni-Tripolia dezvoltată pe actualele teritorii din România, Moldova şi Ucraina.

O privire atentă asupra oaselor a scos la iveală rămăşiţele a cel puţin şapte persoane: doi copii, un adolescent şi patru adulţi. Patru dintre schelete au fost găsite în interiorul casei distruse şi au fost puternic arse, în timp ce celelalte trei nu au fost arse şi au fost descoperite în afara locuinţei. Cercetătorii au descoperit că doi dintre adulţi suferiseră traume violente la cap chiar înainte de moartea lor, ceea ce a provocat un mister criminalistic vechi de 5.700 de ani.

Echipa de cercetare a folosit datarea cu radiocarbon pentru a afla că şase persoane, posibil o familie, au murit între 3690 şi 3620 î.Hr., în timp ce al şaptelea, un adult care nu a ars, a murit cu aproximativ 130 de ani mai târziu, după ce casa a fost abandonată. Specialiştii s-au uitat îndeaproape la modelele de fracturi şi decolorarea oaselor pentru a-şi da seama că resturile au fost incendiate la puţin timp după deces.

„Putem doar specula dacă a existat o legătură între incendiu şi actul de violenţă mortală, adică uciderea oamenilor din casă, părăsirea cadavrelor lor şi incendierea casei”, a spus Katharina Fuchs, antropolog biologic la Universitatea din Kiel.

Este posibil ca incendiul să fi apărut în timpul unui conflict, iar după o sută de ani ultimul cadavru a fost depus în zonă în cadrul unei ceremonii. Cercetătorii merg pe varianta conflictului deoarece nu este logic să fie incendiată o casă plină de alimente, ceramică şi unelte. De asemenea, casa se afla într-o zonă împădurită în apropierea grupurilor de păstori nomazi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici