- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.06.2024, 16:08)
- Bianca Popa
Boala Parkinson ar putea fi prevenită printr-un vaccin împotriva tetanosului
- Studiul a constatat că persoanele vaccinate recent împotriva tetanosului au o şansă cu 50% mai mică de a dezvolta boala Parkinson.
- Cercetătorii israelieni au analizat dosarele medicale a aproape 1500 de persoane cu Parkinson şi au comparat rezultatele cu un grup de control de cinci ori mai mare.
- Persoanele vaccinate recent împotriva tetanosului nu au dezvoltat Parkinson în termen de doi ani de la vaccinare, sugerând un efect protector semnificativ.
Urmărește
680 afișări
Boala Parkinson ar putea fi prevenită printr-un vaccin împotriva tetanosului
Un studiu recent propune că boala Parkinson ar putea fi legată de infecţia cu bacterii tetanice, conform New Scientist. Această ipoteză provine din observaţia că persoanele vaccinate recent împotriva tetanosului au o şansă cu 50% mai mică de a dezvolta Parkinson ulterior. Ariel Israel de la Universitatea Tel Aviv notează că apropierea de data vaccinării corelează cu rate reduse de diagnosticare a Parkinsonului. Rezultatele sugerează că vaccinurile împotriva tetanosului ar putea preveni sau trata Parkinsonul, în aşteptarea unei validări suplimentare.
Boala Parkinson, o afecţiune neurodegenerativă care afectează în principal persoanele în vârstă, duce la tremurături şi dificultăţi de mişcare din cauza pierderii progresive a unor celule cerebrale. Declanşatorul acestei morţi celulare rămâne necunoscut. Cercetătorii au revizuit dosarele medicale de la un mare furnizor de sănătate din Israel pentru a vedea dacă vaccinurile administrate la adulţi influenţează riscul de Parkinson. Ei au comparat aproape 1500 de persoane diagnosticate cu Parkinson între 45 şi 75 de ani cu un grup de control de cinci ori mai mare, selectat pentru a avea caracteristici similare cu cei afectaţi.
Rezultatele au arătat că 1,6% dintre cei cu Parkinson aveau un istoric de vaccinare împotriva tetanosului înainte de diagnostic, comparativ cu 3,2% dintre cei din grupul de control. Efectul protector a fost cel mai puternic la cei vaccinaţi mai recent, fără cazuri de Parkinson apărute în termen de doi ani de la imunizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Adulţii din Israel, ca şi în multe alte ţări, primesc de obicei un vaccin împotriva tetanosului dacă au o rană contaminată cu sol, fecale sau salivă, deoarece bacteriile care cauzează boala, Clostridium tetani, pot fi găsite în aceste substanţe. Dacă acest patogen infectează o rană, poate duce la spasme musculare debilitante şi chiar la moarte. C. tetani produce o toxină care dăunează celulelor nervoase, responsabilă pentru spasmele musculare caracteristice infecţiilor cu tetanos. Vaccinul împotriva tetanosului, o versiune alterată a acestei toxine, determină sistemul imunitar să producă anticorpi eficienţi împotriva toxinei reale.
Israel speculează că Parkinsonul ar putea să se dezvolte dacă C. tetani se transferă din intestin în nas, permiţând toxinelor să ajungă la creier prin celulele nervoase. Acesta sugerează că factorii genetici ar putea face ca unele persoane să fie mai susceptibile la aceste daune. Roger Barker de la Universitatea din Cambridge avertizează că dimensiunea mică a eşantionului studiat limitează concluziile ferme, deşi consideră ipoteza interesantă şi demnă de cercetări ulterioare. Claire Bale de la Parkinson’s UK consideră că posibilitatea ca vaccinările împotriva tetanosului să ofere protecţie sau să încetinească progresia Parkinsonului este o direcţie de cercetare promiţătoare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump