Cazurile de SIDA, în creştere în toată Europa - România, pe ultimul loc în ce priveşte îngrijirea

Numărul bolnavilor infectaţi cu virusul HIV sau suferind deja de SIDA este în creştere în toată Europa, la fel ca şi numărul cazurilor de comportamente sexuale riscante, potrivit unui top al ţărilor care oferă cea mai bună îngrijire medicală în domeniu, în care România este pe ultimul loc.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Cazurile de SIDA, în creştere în toată Europa - România, pe ultimul loc în ce priveşte îngrijirea

Cazurile de SIDA, în creştere în toată Europa - România, pe ultimul loc în ce priveşte îngrijirea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit AFP, într-un clasament cuprinzând 29 de ţări - state din Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia -, vizând respectarea normelor preventive, a accesului la îngrijirile medicale şi a drepturilor pacienţilor, trei mici state europene au ocupat primele trei poziţii: Luxemburg (1), Malta (2) şi Elveţia (2).

Marea Britanie a ocupat poziţia a noua, Franţa se situează pe poziţia a 12-a, Germania, pe locul al 13-lea, Spania, pe locul al 15-lea, iar Italia, pe poziţia a 27-a, devansând Grecia şi România, pe ultima poziţie din acest clasament al ţărilor care furnizează cele mai bune servicii medicale anti-HIV/ SIDA.

"Numărul persoanelor infectate cu virusul HIV a crescut în toate ţările UE, în timp ce bugetele alocate combaterii acestei maladii au fost reduse în mai multe state. Comportamentele sexuale riscante au devenit o practică tot mai frecventă", a explicat Beatriz Cebolla, coordonatoarea acestui studiu.

"Strategiile specifice mediului carceral sunt foarte puţin aplicate, în special în ţările din Europa de Est", a adăugat aceeaşi sursă.

În Franţa, de exemplu, trebuie făcute eforturi pentru introducerea unor programe destinate reducerii propagării bolii în închisori. În schimb, Franţa excelează în domeniul prevenirii maladiei.

În ceea priveşte România, un lucru pozitiv este faptul că a scăzut numărul cazurilor noi de persoane infectate cu HIV, în perioada 1999 - 2006. Totodată, România se numără printre ţările cu cea mai mică rată de infectare cu HIV.

"Niciun guvern nu pare să cunoască cu adevărat numărul de persoane infectate cu HIV" şi guvernanţii mai au foarte multe lucruri de făcut, a concluzionat Johan Hjertqvist, preşedintele organizaţiei Health Consumer Powerhouse, societatea suedeză care a realizat acest studiu.

La sfârşitul anului 2007, numărul persoanelor infectate cu HIV era estimat la 800.000 în Europa, în creştere cu 8% faţă de estimarea făcută în 2006. Numărul persoanelor care au murit din cauza maladiei SIDA a scăzut semnificativ, după introducerea pe scară largă a unor tratamente specifice, la mijlocul anilor 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici