- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (02.09.2020, 19:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este Noviciok "arma" chimică folosită în otrăvirea lui Alexei Navalnîi
Noviciok, agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, relatează Reuters.
Urmărește
3439 afișări
Ce este Novichok agentul chimic folosit în otrăvirea lui Alexei Navalnîi?
Ce este Noviciok şi unde a mai fost folosit:
- Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenţi ce afectează sistemul nervos foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin.
- Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la 10 ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea în unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.
- Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.
- Trasformare în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnatară este Moscova.
- În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise din „Lista 1” pentru a include agenţi Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.
- Noviciok a fost realizat cu produse chimice agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor ca fiind o industrie comercială legitimă, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.
- Rusia şi Statele Unite au avut două dintre cele mai mari programe de arme chimice din lume. Rusia a finalizat anul trecut distrugerea unui depozit declarat. Statele Unite se află în etapele finale de distrugere a propriului depozit.
- Cu toate acestea, dezvoltarea şi testarea Noviciok în anii 1990 a ridicat suspiciunile SUA că Uniunea Sovietică are un program secret de arme şi nu şi-a declarat stocul complet când a aderat la OIAC.
- Se credea că Rusia posedă mii de tone de Noviciok şi precursorii acestuia, potrivit unui raport din 2014 al Iniţiativei privind Ameninţare Nucleară, un grup nepartizan care lucrează pentru a reduce ameninţarea armelor de distrugere în masă.
- Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în la Universitatea din Reading. „Unul dintre principalele motive pentru care aceşti agenţi sunt dezvoltaţi este că părţile lor componente nu sunt pe lista interzisă.”
- Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a otrăvi fostul spion Sergei Skripal şi fiica sa Yulia în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe