- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (06.12.2024, 22:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii analizează de ce oamenii îşi amintesc anumite lucruri şi nu altele
Un nou studiu făcut la Universitatea Rice din Statele Unite aduce explicaţii fascinante despre modul în care funcţionează memoria noastră şi de ce reţinem anumite experienţe în timp ce altele se pierd în negura uitării.
Urmărește
4379 afișări
Cercetătorii analizează de ce oamenii îşi amintesc anumite lucruri şi nu altele
Cercetătorii Fernanda Morales-Calva şi Stephanie Leal au analizat trei aspecte fundamentale ale memoriei, cunoscute drept „cele trei W-uri": what (ce), where (unde) şi when (când), scrie Medicalxpress.
Ei au descoperit că amintirile noastre sunt puternic influenţate de emoţii, de importanţa personală pe care o acordăm evenimentelor şi de cât de mult ne concentrăm asupra lor.
Locul unde se întâmplă ceva are şi el un rol crucial. Studiul arată că suntem mai predispuşi să ne amintim experienţele din locuri noi decât pe cele din medii familiare. De exemplu, e mai probabil să ne amintim detalii dintr-o vacanţă într-un oraş nou decât din rutina zilnică de acasă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
-
Ion Cristoiu: Ana Pauker sau legea ţapului ispăşitor
Timpul joacă şi el un rol esenţial. Creierul nostru organizează evenimentele în „episoade" distincte, ca într-un serial TV, ceea ce ne ajută să ni le amintim mai uşor mai târziu.
Un aspect important descoperit de cercetători este că memoria nu funcţionează la fel pentru toată lumea. „Memoria nu este un fenomen universal", explică Morales-Calva, subliniind că ceea ce este memorabil pentru o persoană poate fi complet nesemnificativ pentru alta, în funcţie de background-ul cultural şi experienţele personale.
Aceste descoperiri ar putea avea implicaţii importante pentru diagnosticarea şi tratarea problemelor de memorie, mai ales în contextul în care populaţia globală îmbătrâneşte. Cercetătorii spun că testele actuale de memorie, fiind standardizate, pot să nu ţină cont de diferenţele individuale importante dintre pacienţi.
Studiul sugerează că pentru a înţelege mai bine memoria umană, cercetătorii trebuie să ia în considerare diferenţele individuale în experimentele lor, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru afecţiuni precum demenţa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe