- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (23.06.2015, 19:39)
- Elvira Gheorghita
Cîmpeanu: 500 de cercetători români pot lucra la CERN
Numărul cercetătorilor români care vor putea lucra la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), în Elveţia, creşte la 500, după admiterea României ca stat membru cu drepturi depline în organizaţie, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Urmărește
465 afișări
Cîmpeanu: 500 de cercetători români pot lucra la CERN (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)
"Această schimbare de calitate are implicaţii foarte importante, deoarece numărul cercetătorilor români care vor putea participa la proiectele CERN creşte de la maximum 100 la maximum 500 şi, de asemenea, cuantumul finanţărilor care pot fi atrase pentru cercetarea românească în domeniul nuclear este mult mai importantă prin acest organism CERN", a explicat ministrul Educaţiei.
Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus că România participă la CERN cu 8,1 milioane de franci elveţieni.
El a precizat că România participă la preluarea de contracte la CERN prin 39 de firme localizate în ţară, dintre care 12 firme româneşti, şi este beneficiar de comenzi în valoare de 2,35 milioane de franci elveţieni din partea organizaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Şeful delegaţiei României la sesiunea 176-a a CERN, senatorul Ecaterina Andronescu, a afirmat că la acest obiectiv - integrarea României ca membru cu drepturi depline - au contribuit toate guvernele.
"Este absolut fascinant acest centru dedicat cercetării particulelor subatomice, pentru că este un laborator care are cea mai mare parte a lui, cele mai importante echipamente la 100 de metri sub pământ şi totul se desfăşoară acum pe o lungime de 27 km şi îşi propune extinderea până la 100 de km. Dezvoltările ulterioare vor fi fantastice. Cercetătorii români sunt extrem de bine apreciaţi la CERN şi, în condiţiile în care nu am fost membri cu drepturi depline şi avem din 2010 statutul de asociat, cercetătorii români au lucrat acolo şi au lăsat o impresie extraordinară", a mai spus Andronescu.
Totodată, academicianul Nicolae Zamfir, preşedintele Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", a spus că apartenenţa "la acest grup de 20 de ţări ale lumii" înseamnă o recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice, dar şi avantajul de a asigura stabilitatea în cercetările din domeniul particulelor elementare.
"Românii care sunt pregătiţi de universităţile româneşti şi ar dori să îşi continue activitatea academică în acest domeniu nu mai părăsesc ţara, având stabilitatea şi siguranţa faptului că pot să o facă şi de aici. (...) Bugetul CERN este 1 miliard de franci elveţieni pe an. Cercetătorii vorbesc despre construcţia următorului accelerator care să fie de 100 km circumferinţă", a mai spus Zamfir.
În urma acceptării României ca membru cu drepturi depline în CERN, Guvernul trebuie să pregătească un proiect de lege de ratificare, ce ar urma să fie adoptat de Parlament în viitoarea sesiune.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe