Cum a creat ştiinţa un plan de rezervă pentru umanitate în caz de extincţie

  • Cercetătorii au dezvoltat un cristal de memorie 5D care poate stoca întreaga genetică umană pentru miliarde de ani, oferind o şansă viitoarelor specii de a recrea oamenii.
  • Cristalul, de dimensiunea unei monede, este extrem de durabil şi rezistă la condiţii extreme, inclusiv radiaţii cosmice şi temperaturi variate.
  • Deşi inovaţia este impresionantă, există îngrijorări cu privire la cine sau ce va găsi cristalul şi dacă va avea capacitatea de a-l citi în viitor.
Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Cum a creat ştiinţa un plan de rezervă pentru umanitate în caz de extincţie

Sursa foto: University of Southampton

O echipă de cercetători a creat un cristal de dimensiunea unei monede, capabil să stocheze întregul genom uman, oferind o soluţie pentru cazul în care umanitatea ar deveni extinctă, potrivit Smithsonian Magazine. Această inovaţie, descrisă ca o formă de „imortalitate informaţională”, ar putea ajuta specii viitoare să recreeze oamenii milioane sau chiar miliarde de ani în viitor.
 
Realizat dintr-un cristal de memorie 5D, echivalent cu cuarţul fuzionat, acesta a fost proiectat să reziste la condiţii extreme, cum ar fi radiaţiile cosmice şi temperaturi variate, de la -262 până la 1000 de grade Celsius. Cristalul poate stoca până la 360 de terabytes de informaţie şi rămâne stabil timp de 300 de quintilioane de ani, o perioadă mult mai mare decât vârsta actuală a universului.
 
Cercetătorul principal, Peter Kazansky, a utilizat lasere ultrarapide pentru a codifica genomul uman în structuri nanometrice de 20 nanometri, traducând informaţia în cinci dimensiuni: înălţime, lungime, lăţime, orientare şi poziţie. Pe suprafaţa cristalului, a fost inscripţionat un ghid vizual, inclusiv reprezentări ale atomilor şi ale structurii duble a ADN-ului.
 
Totuşi, există îngrijorări privind viabilitatea acestei inovaţii. Experţi subliniază incertitudinea cu privire la cine sau ce va descoperi cristalul în viitor şi dacă vor avea mijloacele necesare pentru a-l citi. În prezent, cercetătorii nu pot crea forme de viaţă doar din informaţiile genetice, dar progresele din biologia sintetică oferă speranţă pentru viitor.
 
Cristalul este păstrat în arhiva Memory of Mankind din Hallstatt, Austria, ca un simbol al pregătirii pentru eventuale catastrofe viitoare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici