- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (29.10.2014, 14:04)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Explozia rachetei americane Antares: Rusia, pregătită să aprovizioneze ISS, dacă NASA i-o cere
Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) a anunţat, miercuri, că este pregătită să aprovizioneze de urgenţă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dacă NASA îi cere acest lucru, după explozia, în timpul decolării, a rachetei americane Antares, care transporta capsula spaţială Cygnus.
Urmărește
815 afișări
Explozia rachetei americane Antares: Rusia, pregătită să aprovizioneze ISS, dacă NASA i-o cere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă ne vine o solicitare pentru aprovizionarea de urgenţă a ISS, vom satisface cererea", a declarat, pentru agenţia de presă rusă Ria Novosti, şeful programului de misiuni spaţiale cu echipaj uman din Roskosmos, Aleksei Krasnov, informează AFP.
"Însă, pentru moment, nu am primit o astfel de cerere", a mai spus acesta.
Racheta Antares a companiei americane private Orbital Sciences, care transporta capsula spaţială Cygnus spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a explodat la puţin timp după lansare, marţi seară, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea NASA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Citeşte şi:
O rachetă care transporta o capsulă la Staţia Spaţială Internaţională a explodat după lansare - FOTO, VIDEO
Acesta este primul accident produs de când NASA a luat decizia de a apela la sectorul privat pentru aprovizionarea ISS.
"Explozia capsulei Cygnus nu are impact asupra aprovizionării segmentului rus al ISS, având în vedere că ne transportăm cu propriile vase cargo Progress majoritatea încărcăturilor", a mai spus Krasnov.
De altfel, Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, o capsulă Soyuz care transportă 1,8 tone de alimente şi alte provizii pentru echipajul american.
Cygnus ar fi trebuit să livreze 2,2 tone de provizii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), mai ales materiale şi echipamente destinate unor experimente ştiinţifice. Racheta şi capsula americane valorau peste 200 de milioane de dolari.
Într-un scurt comunicat emis de NASA, se arată că "o defecţiune s-a produs imediat după decolare". Mai multe informaţii vor fi făcute publice în curând.
După ultimul zbor al navetelor spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi transporta astronauţii la bordul ISS. Roscosmos a devenit singura agenţie spaţială care este capabilă, graţie lansatoarelor şi capsulelor Soyuz, să trimită astronauţi pe ISS şi să îi readucă apoi pe Terra. Roscosmos facturează NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe staţie.
În baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania americană SpaceX, care a construit capsula Dragon, trebuie să efectueze în total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul căreia transportă alimente, apă, materiale pentru experimente ştiinţifice şi diverse echipamente. Patru dintre aceste misiuni au fost deja executate cu succes, iar a cincea este programată pentru lansare pe 9 decembrie.
NASA a încheiat un contract de reaprovizionare, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, şi cu Orbital Sciences Corporation, a cărei capsulă Cygnus a efectuat primul ei zbor de reaprovizionare a ISS pe 12 ianuarie 2014. Spre deosebire de Dragon, Cygnus nu poate să revină pe Terra şi se autodistruge la intrarea în atmosfera terestră.
Lansarea de luni era prima pe timp de noapte a rachetei Antares, potrivit Orbital, şi ar fi trebuit să fie a treia misiune de aprovizionare a Cygnus spre ISS.
Recent, NASA a încheiat un contract de 6,8 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde pentru Boeing, care va dezvolta o nouă capsulă spaţială, CST-100, şi 2,6 miliarde de dolari pentru SpaceX, care va produce capsula Dragon V2. Primele zboruri pentru aceste vehicule spaţiale de şapte locuri sunt prevăzute pentru anul 2017.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul