Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

Impactul de mediu pentru Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, este unul mic, este unul care se justifică şi pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre, spune pentru MEDIAFAX ministrul mediului, Mircea Fechet: „Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri proiectul”.

348 afișări
Imaginea articolului Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

„Am avut ocazia să vorbesc cu câţiva protestatari ai unui ONG, care cereau să oprim exploatarea zăcământului de gaze naturale de la Neptun. Părerea mea, în calitate de membru al cabinetului, dar şi de ministru al mediului, este că România, la fel cum au procedat şi procedează toate statele cu astfel de resurse, trebuie să exploateze resursele de gaze naturale. România nu trebuie să fie dependentă de alte ţări, Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri proiectul, pentru că am fi obligaţi să importăm şi de la ei gaze naturale”, spune Mircea Fechet.

El afirmă că protestatarii nu au înţeles nici cine emite acordul de mediu.

„Ei îmi cereau mie, personal, să opresc emiterea acestui act administrativ, când autoritatea competentă care emite un astfel de document este Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, lor ar fi trebuit să li adreseze. Pot să spun că am foarte mare încredere în colegii mei şi pot să spun că atunci când emit o autorizaţie de mediu, un acord de mediu, un aviz de mediu, ei studiază foarte bine studiile de evaluare adecvate, toate documentele care precizează procedeele folosite. Din informaţiile pe care le am, impactul de mediu pentru Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, este unul mic, este unul care se justifică şi pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre. De altfel, sunt în pregătire şi alte zăcăminte, partea bulgară nu este la fel de avansată ca noi, dar înţeleg că au identificat niste zăcăminte în perimetrul costier al Bulgariei, unde vor începe exploatarea acestora”, adaugă Fechet.

Ministrul Mediului afirmă că aîndeplinit toate cerinţele legale, transparentizarea emiterii acestui act administrativ, consultare publică, studii de evaluare adecvată.

„Am făcut inclusiv o procedură transfrontieră, în care am notificat statele vecine, statele vecine au intrat în procedură, Bulgaria este una din aceste ţari şi ne-am consultat ca între vecini şi nu avem astăzi nici o problemă, abia aştept să fie extrasă prima moleculă de gaz natural românesc din Neptun Deep”, încheie Fechet.

Organizaţia de mediu Greenpeace condamnă emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep: „O procedură viciată şi executată pe repede înainte fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor” şi cere demisia ministrului Mircea Fechet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici