- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.05.2024, 19:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genetica nu e totul. Trăieşti cu 5 ani mai mult cu un stil de viaţă bun
- Deşi unii oameni se nasc cu o predispoziţie genetică mai mare spre o moarte prematură, nu înseamnă că soarta lor e pecetluită.
- Adoptând un stil de viaţă sănătos, chiar şi cei cu risc genetic crescut pot adăuga cel puţin 5 ani vieţii lor.
- Este rezultatul unui studiu coordonat de Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China, şi de Universitatea din Edinburgh.
Urmărește
915 afișări
Se estimează că 16% din speranţa de viaţă este legată de factori ereditari. În acelaşi timp, se ştie că modul de viaţă, cum ar fi consumul de alcool şi tutun, dieta şi activitatea fizică pot afecta durata de viaţă. Până în prezent, însă, nu se ştia dacă şi în ce măsură faptul de a avea obiceiuri sănătoase poate compensa rolul geneticii.
Un nou studiu, la care au participat peste 350.000 de persoane clasificate pe baza profilului genetic şi a stilului de viaţă, a încercat să răspundă la această întrebare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Prima constatare a cercetătorilor este că impactul obiceiurilor asupra speranţei de viaţă este mai greu de suportat decât cel al geneticii: persoanele cu un stil de viaţă nesănătos aveau un risc de deces prematur cu 78% mai mare decât cele cu un stil de viaţă sănătos.
Pe de altă parte, s-a constatat că genetica are o pondere de doar 21%. Atunci când cei doi factori se combină, riscul de moarte prematură urcă vertiginos, ajungând chiar să se dubleze.
Lucrurile se schimbă, însă, dacă cei cu un profil genetic negativ decid să urmeze un stil de viaţă sănătos. În acest caz, riscul se reduce cu 54%, ceea ce, tradus în ani, echivalează cu 5,2 ani de viaţă câştigaţi.
Studiul confirmă faptul că „adoptarea unui stil de viaţă sănătos ar putea compensa în mod semnificativ riscul genetic al unei durate de viaţă mai scurte", scriu cercetătorii în BMJ Evidence-Based Medicine citaţi de ANSA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe