Inundaţiile subterane din zona Antarcticii accelerează topirea gheţarilor

Inundaţiile care au loc sub calota glaciară ce acoperă continentul antarctic şi Groenlanda contribuie la topirea gheţarilor şi la creşterea nivelului mărilor, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile subterane din zona Antarcticii accelerează topirea gheţarilor

Inundaţiile subterane din zona Antarcticii accelerează topirea gheţarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Viteza de topire a gheţarului Byrd, situat în estul continentului antarctic, a crescut cu 10% în perioada decembrie 2005 - februarie 2007 faţă de media anilor precedenţi, a constatat o echipă de cercetători americani.

Această topire accelerată s-a produs atunci când două lacuri subterane, aflate la 200 de kilometri în amonte de gheţar, s-au golit şi au revărsat 1,7 kilometri cubi de apă, provocând astfel o inundaţie subterană de mari proporţii, a precizat Leigh Stearns, de la Universitatea Maine, care a folosit datele transmise de un altimetru cu laser de la bordul satelitului ICESat al NASA.

"Apa acţionează ca un lubrifiant, reducând frecarea la baza gheţarului şi accelerând astfel topirea acestuia", a explicat, într-un comentariu apărut la acest studiu, expertul Helen Fricker, de la Institutul de oceanografie Scripps, din La Jolla, California.

Viteza de topire a gheţarilor din Antarctica şi Groenlanda, care, ca şi gheţarul Byrd, creează cursuri de apă ce se varsă în mare, influenţează în mod direct nivelul oceanelor şi al mărilor.

Creşterea acestui nivel, care în prezent este de 3 milimetri pe an, reprezintă un serios motiv de îngrijorare pentru numeroasele comunităţi umane de pe coastă sau pentru statele insulare din zonă.

Previziunile actuale ale Grupului Interguvernamental al Experţilor în domeniul Climei (Giec), care anticipau o creştere a nivelului mărilor de 18 până la 59 de centimetri până în anul 2100, nu au luat în calcul evoluţia viitoare a calotelor polare din Antarctica şi Groenlanda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici