Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companii

Producţia de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani, alimentând contribuţia sectorului la încălzirea globală şi la poluarea oceanelor, au declarat marţi cercetătorii, în timp ce au publicat o listă a companiilor care produc şi finanţează plasticul aruncat.

Urmărește
1272 afișări
Imaginea articolului Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companii

Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companii

Primul „Index al producătorilor de deşeuri din plastic”, publicat de Fundaţia filantropică Minderoo din Australia, a calculat că 20 de companii - în principal giganţi energetici şi chimici - sunt sursa a jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume.

Materialele plastice de unică folosinţă - cum ar fi măştile de faţă, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, căni de cafea şi folie alimentară - sunt fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază, relatează CNN.

În 2019, 130 de milioane de tone metrice de materiale plastice de unică folosinţă au fost aruncate în întreaga lume, cu 35% arse, 31% îngropate în depozite de deşeuri gestionate şi 19% aruncate direct pe uscat sau în ocean, se arată în studiu.

Indicele a folosit o serie de surse pentru a urmări fluxul materialelor plastice de unică folosinţă de-a lungul ciclului lor de viaţă - de la forma polimerică la produsele finite până la deşeuri - şi a estimat unde au fost produse, transformate, consumate şi eliminate.

Estimările academice ale amprentei de carbon ale materialelor plastice au indicat că întregul ciclu de viaţă al materialelor plastice de unică folosinţă a reprezentat aproximativ 1,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în 2019, polimerii fiind principalul contribuabil, au spus autorii raportului.

Pe parcursul lor actual de creştere, materialele plastice de unică folosinţă ar putea fi responsabile pentru 5-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050 dacă lumea îndeplineşte obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, au adăugat ei.

Fundaţia Minderoo a precizat că companiilor petrochimice ar trebui să li se solicite să dezvăluie „amprenta deşeurilor din plastic” şi să se angajeze să producă materiale plastice din deşeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici