Litiul din apa potabilă contribuie la scăderea ratei sinuciderilor

Litiul prezent în apa potabilă contribuie la scăderea ratei sinuciderilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, publicat recent în British Journal of Psychiatry, informează bbc.co.uk.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Litiul din apa potabilă contribuie la scăderea ratei sinuciderilor

Litiul din apa potabilă contribuie la scăderea ratei sinuciderilor

Oamenii de ştiinţă niponi au analizat legătura dintre concentraţia de litiu din apa potabilă şi rata sinuciderilor din regiunea Oita, care are o populaţie de peste un milion de persoane.

Cercetătorii au constatat că rata sinuciderilor era mult mai mică în zonele în care concentraţia acestui element chimic prezent în apa potabilă era mai mare.

Litiul este un element chimic folosit deja de medici, în doze mari, pentru tratarea diverselor tulburări de comportament.

Cercetătorii japonezi de la universităţile din Oita şi Hiroshima au descoperit că şi concentraţiile mai mici de litiu au un impact pozitiv asupra ratei sinuciderilor.

Concentraţiile de litiu din apă au variat între 0,7 şi 59 de micrograme la litru. Oamenii de ştiinţă au avansat teoria potrivit căreia atât timp cât aceste concentraţii se menţin la un nivel scăzut, ele pot avea un efect cumulativ protector asupra creierului, pe termen lung.

Un studiu anterior a sugerat, se asemenea, existenţa unei legături directe între litiul prezent în apa potabilă şi rata sinuciderilor. Şi acel studiu, realizat pe baza unor date colectate în anii 1980, a demonstrat că rata sinuciderilor este considerabil mai mică în zonele în care apa are o concentraţie mare de litiu.

Cercetătorii japonezi au făcut un apel pentru ca studii similare să fie efectuate şi în alte state ale lumii, dar au refuzat să sugereze ca litiul ar trebui să fie adăugat în apa potabilă.

Dezbaterile ocazionate, în trecut, de adăugarea fluorului în apa potabilă, pentru a proteja sănătatea dinţilor, s-au dovedit a fi extrem de controversate, iniţiativa fiind criticată de o serie de specialişti, care au numit această metodă "un tratament medicamentos involuntar în masă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici