MISTERUL insulei din Pacific: Cine a văzut primul pământul FANTOMĂ

Un cercetător neozeelandez a anunţat luni că a descifrat enigma "insulei-fantomă", o insulă din Pacificul de Sud inclusă în marile atlase ale lumii, dar care nu a putut fi găsită la locul indicat, estimând că eroarea îşi are originea în însemnările furnizate de echipajul unei baleniere în 1876.

Urmărește
1873 afișări
Imaginea articolului MISTERUL insulei din Pacific: Cine a văzut primul pământul FANTOMĂ

MISTERUL insulei din Pacific: Cine a văzut primul pământul FANTOMĂ

Această insulă este vizibilă pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, în Marea Coralilor, la jumătatea distanţei dintre Australia şi teritoriul francez Noua Caledonie, informează AFP.

Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinţă, o identifică sub numele de Sable Island.

Hărţile maritime folosite de Southern Surveyor, o navă de cercetări ştiinţifice, semnalează şi ele această insulă. Însă membrii unei expediţii australiene, plecaţi în căutarea acestei insule în toamna acestui an, nu au reuşit să o găsească.

Shaun Higgins, un cercetător de la muzeul din Auckland, intrigat de povestea insulei, a decis să analize mai multe documente de arhivă.

"Insula a fost semnalată de echipajul balenierei Velocity", a declarat Shaun Higgins pentru postul de radio ABC, precizând că echipajul acelei ambarcaţiuni a raportat o serie de "stânci mari" şi câteva "insule de nisip".

"Presupun că ei au repertorizat un risc, în epocă. Poate că au repertorizat un recif pe cale să se nască sau poate că au crezut că au văzut un recif. Sau poate că s-au înşelat în privinţa coordonatelor acelui loc. Există multe posibilităţi", a adăugat el.

"Ce avem noi aici este de fapt un punct de pe hartă, notat în epocă şi care a fost de atunci copiat şi recopiat", a precizat cercetătorul neozeelandez.

Cazul insulei-fantomă a generat numeroase dezbateri pe internet. Pe site-ul www.abovetopsecret.com, un utilizator afirmă că, potrivit serviciilor hidrografice franceze, acel punct de pe hartă ar fi trebuit şters încă din anul 1979.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici