- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.06.2010, 15:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA va lansa o misiune de studiere a gheţurilor arctice
NASA va lansa, săptămâna viitoare, prima ei misiune integral consacrată studierii gheţurilor care acoperă Oceanul Arctic, a anunţat agenţia spaţială americană.
Urmărește
37 afișări
NASA va lansa o misiune de studiere a gheţurilor arctice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această misiune poartă numele de ICESCAPE, aceasta fiind abrevierea englezească a numelui său complet - "Impactul climei asupra ecosistemelor şi chimiei Oceanului Arctic". Misiunea va debuta pe 15 iunie, la bordul unui spărgător de gheaţă - Healy - ce aparţine pazei de coastă americane.
Peste 40 de cercetători vor petrece cinci săptămâni pe mare, la bordul navei Healy, pentru a studia proprietăţile fizice, chimice şi biologice ale apei şi gheţurilor arctice. Ei vor încerca să afle cu această ocazie dacă schimbările climatice observate în această regiune afectează compoziţia chimică şi ecosistemele oceanului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În 2009, un alt studiu care folosea datele trimise de un satelit NASA a relevat faptul că gheaţa din Oceanul Arctic s-a subţiat în mod spectaculos între anii 2004 şi 2008, iar vastele suprafeţe acoperite cu gheaţă s-au redus substanţial.
Gheaţa din Oceanul Arctic are în prezent o grosime cuprinsă între 1,5 metri şi 3 metri, fiind deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice.
Unul dintre obiectivele misiunii este de a afla dacă modificările prin care trece oceanul Arctic pot să modifice capacitatea oceanului de a asborbi dioxidul de carbon din atmosferă.
Dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, este una dintre cauzele majore ale încălzirii globale, iar oamenii de ştiinţă încearcă să descopere mai multe detalii despre felul în care se formează circuitul carbonului în diferite părţi ale lumii, pentru a putea prezice viitoarele modificări ale climei.
Misiunea ICESCAPE se va desfăşura în Marea Beaufort, în largul peninsulei Alaska, o regiune deosebit de vulnerabilă în faţa încălzirii globale.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe