- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (24.05.2010, 11:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naveta Atlantis s-a deconectat de la Staţia Spaţială Internaţională
Naveta americană Atlantis s-a deconectat, duminică seara, de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), aceasta fiind ultima misiune în spaţiu a acesteia.
Urmărește
34 afișări
Staţia Spaţială ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Desprinderea de ISS a avut loc la 15.22 GMT în dreptul Oceanului Indian, în sud-estul Australiei.
Naveta Atlantis urmează să ajungă pe Pământ miercuri dimineaţă, la 12.48 GMT, în Florida.
Vineri, doi astronauţi ai navetei au efectuat cea de-a treia şi ultima ieşire pe orbită, unde au petrecut circa şapte ore.
Naveta americană Atlantis a fost lansată pe 14 mai spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), de la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida, pentru ultima sa misiune în spaţiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
-
Ce ar include planul de pace al lui Trump privind războiul din Ucraina? Aderarea Ucrainei la NATO, scoasă din calcul
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Conectarea a avut loc duminică, la ora 14.28 GMT, ultimele manevre de apropiere fiind cele mai delicate, deoarece naveta şi ISS înaintau cu peste 28.000 km/h.
În timpul misiunii de 12 zile, dintre care şapte pe ISS, cei şase astronauţi care formează echipajul navetei au descărcat de pe Atlantis peste 12 tone de echipamente, şase baterii, alimente şi materiale pentru experimente ştiinţifice.
Modulul presurizat rus Rassvet (MRM-1) este cea mai mare dintre piesele transportate de Atlantis. Acesta cântăreşte cinci tone şi are o lungime de şase metri. Modulul va servi drept centru de stocare şi de conectare a vehiculelor spaţiale ruseşti Soyuz şi Progress. Astronauţii au mai adus pe ISS piese de schimb importante, printre care un braţ robotizat fabricat în Europa.
Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
După acest zbor vor mai avea loc, în principiu, două lansări de navete, cea a lui Discovery, la jumătatea lui septembrie, şi cea a lui Endeavour, la sfârşitul lui noiembrie. Cele trei navete spaţiale americane - Discovery, Endeavour şi Atlantis - vor fi trimise apoi la un muzeu, după trei decenii în serviciul NASA.
Totuşi, responsabilii NASA au declarat, vineri, că nu exclud posibilitatea de a mai face un zbor cu Atlantis, în cazul în care va fi nevoie de o misiune suplimentară pentru definitivarea construcţiei ISS.
Navetele spaţiale americane rămân în continuare singurele vehicule spaţiale capabile să transporte echipamente extrem de grele şi foarte voluminoase, indispensabile operaţiunilor de întreţinere a ISS, care va rămâne operaţională până în 2020.
După retragerea din circulaţie a navetelor, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru 2015.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ultimul zbor în spaţiu al navetei Atlantis
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe