- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.11.2011, 16:43)
Noua armă fatală contra bacteriilor rezistente: Supermolecula în formă de tirbuşon
Chimiştii britanici au creat o supermoleculă în formă de tirbuşon, care, atunci când este orientată în direcţia corectă, are toate şansele să devină o armă eficientă contra bacteriilor, chiar şi împotriva acelora care au devenit rezistente la antibioticele tradiţionale.
Urmărește
1101 afișări
Noua armă fatală contra bacteriilor rezistente: Supermolecula în formă de tirbuşon (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Savanţii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie s-au inspirat în cercetările lor din domeniul infecţiilor din structurile în formă de tirbuşon care există deja în stare naturală.
Studiul lor a fost publicat duminică în revista Nature Chemistry.
Aceste supermolecule elicoidale au fost create artificial pentru prima dată la sfârşitul anilor 1980.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Compuse din lungi molecule înfăşurate în jurul unor atomi de metal, aceste supermolecule au atras foarte repede atenţia chimiştilor, însă nu atât pentru aplicaţiile lor - care rămâneau obscure -, cât pentru capacitatea acestora de a se "asambla" singure, imediat ce condiţiile chimice propice erau întrunite.
Studiind acest procedeu, Peter Scott şi colegii săi au creat o nouă clasă de supermolecule elicoidale, mai curate şi mai flexibile, care au fost denumite "flexicate". Savanţii britanici au descoperit că una dintre aceste flexicate, ce are la bază atomi de fier, este capabilă să distrugă atât o bacterie Escherichia coli clasică, cât şi un stafilococ auriu rezistent la antibiotice (MRSA).
Elicea formată de această flexicată se învârte în sensul invers al acelor de ceasornic, iar supermolecula devine astfel un fel de tirbuşon pentru stângaci, care este mult mai eficient contra E. coli şi SARM în comparaţie cu versiunea ei pentru dreptaci.
Într-adevăr, din motive care nu sunt deocamdată pe deplin cunoscute, bacteriile sunt mai vulnerabile în faţa unor molecule "stângace", iar pentru altele, modelul pentru dreptaci este acela care funcţionează mai bine.
"Se deschide un nou capitol în chimie. Aceste noi molecule artificiale sunt flexibile, ceea ce înseamnă că, torsionându-le puţin, putem să le folosim contra unui şir întregi de maladii, nu doar contra unor bacterii rezistente precum MRSA", a declarat Peter Scott.
Marea reuşită a chimiştilor britanici constă în faptul că au realizat molecule-tirbuşon orientate toate în acelaşi sens (stânga sau dreapta), în condiţiile în care până în prezent cele produse în laboratoare reprezentau un amestec de molecule orientate în ambele direcţii.
"Începând de acum, putem oferi unei molecule orientarea pe care o dorim, în funcţie de efectul pe care vrem să îl obţinem", a explicat profesorul Scott.
"Obţinând orientarea cea bună, putem şi să diminuăm doza de medicamente la jumătate, iar prima consecinţă va fi aceea că vor fi reduse efectele secundare. (...) Pentru pacienţi, este mai sigur să înghită doar jumătate din doză", a adăugat chimistul britanic.
Înainte ca aceste flexicate să poată fi utilizate pe pacienţi umani va fi nevoie de studii clinice de amploare.
Însă testele realizate de chimişti pe viermi au demonstrat deja o toxicitate relativ scăzută în raport cu eficienţa lor antimicrobiană, iar acest fapt este extrem de promiţător, afirmă autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe