O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice

  • Reducerea consumului de carne la singură masă poate reduce semnificativ acumularea de amoniac în sângele pacienţilor cu boli hepatice.
  • Studiul clinic demonstrează că alternativele pe bază de plante pot fi benefice pentru sănătatea ficatului în comparaţie cu consumul de carne.
  • Implicaţiile acestor descoperiri subliniază importanţa intervenţiilor dietetice în gestionarea bolilor hepatice şi necesitatea unor studii suplimentare asupra efectelor pe termen lung.
Urmărește
15324 afișări
Imaginea articolului O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice

O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice

Într-un studiu publicat recent în revista Clinical and Translational Gastroenterology, cercetătorii au efectuat un mic studiu clinic în SUA, sugerând că până şi o singură ajustare dietetică, cum ar fi renunţarea la carne în cadrul unei singure mese, poate avea beneficii semnificative pentru pacienţii cu boli hepatice în stadii avansate, informează Science Alert.

Amoniacul, un produs toxic al digestiei proteinelor, reprezintă un risc particular pentru persoanele cu ciroză hepatică, deoarece ficatul lor luptă să-l proceseze eficient. Prin reducerea consumului de carne, pacienţii pot atenua povara asupra ficatului şi pot evita potenţialele complicaţii asociate cu nivelurile excesive de amoniac.

Studiul, care a implicat 30 de bărbaţi spitalizaţi, cu ciroză hepatică, a relevat că consumul unui burger pe bază de carne a dus la o creştere semnificativă a nivelurilor de amoniac din serul sanguin în comparaţie cu cei care au consumat alternative vegane sau vegetariene.

Această creştere a nivelurilor de amoniac a avut loc în decurs de o oră de la consumul mesei, în special în rândul pacienţilor cu antecedente de encefalopatie hepatică, un tip de declin cognitiv asociat cu insuficienţa hepatică.

Dr. Jasmohan Bajaj, un gastroenterolog implicat în studiu, subliniază importanţa acestor constatări, observând că până şi schimbările mici în dietă pot avea beneficii pentru sănătatea ficatului.

În timp ce domeniul de aplicare al studiului a fost limitat la o singură masă, rezultatele subliniază potenţialul alternativelor pe bază de plante în gestionarea bolilor hepatice. Integrarea mai multor alimente pe bază de plante în dieta unei persoane se aliniază nu doar cu sănătatea ficatului, ci şi cu obiectivele mai largi de sănătate şi mediu.

În timp ce studiul reprezintă un pas preliminar, cercetătorii susţin investigarea în continuare a efectelor pe termen lung ale schimbărilor dietetice asupra progresiei bolilor hepatice şi a funcţiei cognitive.

Astfel, această cercetare evidenţiază importanţa intervenţiilor dietetice în gestionarea bolilor hepatice şi subliniază potenţialul abordărilor dietetice personalizate în îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici