- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (19.05.2010, 15:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii care consumă moderat alcool, mai sănătoşi decât abstinenţii
Oamenii care consumă alcool în cantităţi moderate au o stare a sănătăţii mai bună decât abstinenţii, însă nu există dovezi ştiinţifice prin care acest beneficiu să poată fi atribuit consumului de alcool, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition.
Urmărește
71 afișări
Oamenii care consumă moderat alcool, mai sănătoşi decât abstinenţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Trebuie să încetăm să justificăm consumul moderat de alcool prin argumentul sănătăţii", a declarat endocrinologul Boris Hansel (spitalul Pitié-Salpêtrière, Paris), coordonator al acestui studiu.
Echipa sa a analizat datele clinice şi biologice colectate de la aproape 150.000 de adulţi (97.406 bărbaţi şi 52.367 de femei), care şi-au făcut analizele medicale la o clinică din Paris, între anii 1999 şi 2005. Vârsta medie a fost de 47,6 ani în cazul bărbaţilor şi de 47 de ani în cazul femeilor. 13,7% dintre bărbaţi şi 23,9% dintre femei erau abstinenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Consumul de alcool creşte odată cu înaintarea în vârstă, a arătat acest studiu şi, cu excepţia persoanelor cu vârsta sub 30 ani, vinul este băutura cea mai consumată.
IMC (indicele de masă corporală), factorii de risc cardiovasculari, depresia, capacităţile respiratorii: toţi aceşti indicatori sunt mai buni în cazul persoanelor care beau cantităţi moderate de alcool (circa două pahare pe zi) comparativ cu cele care nu beau deloc alcool sau cele care fac exces.
Însă există şi alţi indicatori, luaţi prea puţin sau deloc în considerare în studii precedente, care sunt mai buni în cazul celor care consumă alcool în cantităţi moderate, precum nivelul de activităţi fizice şi cel socio-profesional. "Nu există niciun motiv să credem că un anumit consum de alcool creşte nivelul socio-profesional", a spus Hansel.
"Ceea ce se observă clar aici este că cei care beau alcool în cantităţi moderate au, de altfel, un stil de viaţă mai sănătos", a spus acesta. Printre ipotezele posibile, diferenţele în ceea ce priveşte stilul de viaţă par determinante. "Independent de orice, un cadru superior nu trăieşte la fel ca un muncitor", a mai spus Hansel.
Controlarea consumului de alcool ar putea fi şi influenţată genetic, vizând o mai bună capacitate de a stăpâni dependenţa.
Acest nou studiu nu arată un rol toxic al alcoolului. El nu permite nici eliminarea unui eventual rol protector în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară.
Hansel este de părere că munca medicilor nu pune capăt dezbaterilor aproape pasionale în Franţa asupra rolului protector presupus al consumului moderat de alcool, în special de vin. "Însă putem transmite un avertisment", spune acesta, adăugând că argumentul sănătăţii în favoarea consumului de alcool "nu este deloc justificat astăzi".
Pentru Hansel, nu este vorba de a interzice alcoolul, ci de a face bine diferenţa între motivele pentru care se consumă alcool. "Să bei ca să fii sănătos - nu. Să bei puţin, pentru propria plăcere - da", a spus acesta.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe