- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (20.09.2011, 17:01)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de dezarmare a virusului HIV
Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de "dezarmare" a virusului HIV care afectează sistemul imunitar şi consideră că descoperirea lor deschide calea către obţinerea unui vaccin eficient contra maladiei SIDA.
Urmărește
1340 afișări
Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de dezarmare a virusului HIV (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii americani şi europeni care efectuează teste de laborator pe virusul imunodeficienţei umane (HIV) au descoperit că acest virus îşi pierde capacitatea de a afecta sistemul imunitar dacă specialiştii reuşesc să elimine colesterolul din membrana virusului.
"E ca o armată care şi-a pierdut armele dar care are încă steaguri. O altă armată poate să o recunoască şi să o atace", a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, coordonatorul acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Cercetătorii analizează deja câteva posibilităţi de a se folosi de această inactivare a virusului HIV pentru a dezvolta un vaccin eficient contra maladiei SIDA.
De obicei, când o persoană este infectată cu virusul HIV, sistemul imunitar din organismul acesteia declanşează imediat o reacţie de apărare. Unii cercetători cred că virusul HIV face sistemul imunitar înnăscut să aibă o reacţie exagerată. Acest lucru slăbeşte următoarea linie de apărare a sistemului imunitar, cunoscută sub denumirea de "reacţie imunitară adaptivă".
Pentru acest studiu, ce a fost publicat, luni, în revista medicală Blood, savanţii britanici au înlăturat colesterolul din membrana care înconjoară virusul şi au descoperit că acest lucru împiedică virusul HIV să declanşeze reacţia sistemului imunitar înnăscut. În schimb, se obţine o reacţie imunitară adaptivă mai puternică, orchestrată de un anumit tip de celule ale sistemului imunitar - limfocite T.
Virusul HIV se poate răspândi prin contact sexual, prin acele seringilor folosite în comun de consumatorii de droguri, prin laptele matern şi prin sânge. Totodată, virusul HIV este capabil să sufere mutaţii rapide şi se poate ascunde de sistemul imunitar, atacând apoi celule trimise de organism pentru a-l distruge.
Virusul HIV îşi formează membrana preluând-o de la celulele pe care le infectează. Această membrană conţine colesterol, care ajută membrana să rămână fluidă şi capabilă să interacţioneze cu anumite tipuri de celule.
În mod normal, anumite celule imunitare - celule dendritice plasmacitoide (pDCs) - recunosc foarte repede virusul HIV şi reacţionează prin producerea unor semnale moleculare denumite interferoni. Aceste semnale activează diverse procese care sunt folositoare la început, dar care distrug în cele din urmă sistemul imunitar, dacă acesta rămâne activat prea mult timp.
Dacă se reuşeşte eliminarea colesterolului din membrana virusului HIV, acesta nu mai poate activa celulele pDCc. Prin urmare, limfocitele T, care orchestrează reacţia imunitară adaptivă, pot lupta contra virusului mult mai eficient.
Maladia SIDA ucide circa 1,8 milioane de persoane pe plan mondial în fiecare an. Aproximativ 2,6 milioane de persoane au fost infectate cu virusul HIV în 2009, iar 33,3 milioane de oameni trăiesc având acest virus în organism.
Printre cei mai mari producători de medicamente contra virusului HIV se numără companii de prestigiu, precum Gilead Bristol Myers Squibb, Merck, Pfizer şi GlaxoSmithKline.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe