Obezitatea este asociată cu o sănătate mentală mai scăzută, în special în rândul femeilor

  • Studiul analizează relaţia dintre obezitate şi sănătatea mentală la persoanele de vârstă mijlocie şi mai în vârstă, cu un accent deosebit pe femei.
  • Dovezile empirice evidenţiază o asociere semnificativă între obezitate şi simptomele de depresie şi starea de bine redusă, în ciuda ajustării pentru factorii de stil de viaţă.
  • Cercetătorii susţin necesitatea intervenţiilor ţintite pentru gestionarea greutăţii în abordarea sănătăţii fizice şi mentale a persoanelor obeze, subliniind importanţa asistenţei specializate în acest sens.
Urmărește
610 afișări
Imaginea articolului Obezitatea este asociată cu o sănătate mentală mai scăzută, în special în rândul femeilor

Sursa foto: Pexels

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea College Cork's School of Public Health aruncă lumină asupra relaţiei dintre obezitate şi sănătatea mentală, în special în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi mai în vârstă, cu accent pe femei, scrie Medical Xpress. Publicată în PLOS ONE, cercetarea a analizat datele de la peste 1.800 de voluntari adulţi, examinând scorurile IMC (Indice de Masă Corporală) şi indicatorii de sănătate mentală.

În timp ce cercetările anterioare sugerau o legătură între obezitate şi depresie, acest studiu oferă dovezi empirice, în special în rândul populaţiilor mai în vârstă. Participanţii, cu vârste cuprinse între 46 şi 73 de ani, au fost supuşi diferitelor evaluări de sănătate, inclusiv calculul IMC-ului şi evaluării sănătăţii mentale.

Descoperirile au relevat o asociere semnificativă între obezitate, măsurată prin IMC şi metrici corporali, şi simptomele de depresie şi starea de bine redusă, chiar şi după ajustarea pentru factorii de stil de viaţă. Remarcabil, această asociere a fost mai pronunţată la femei în comparaţie cu bărbaţii, în concordanţă cu studiile anterioare.

Cercetătorii atribuie legătura dintre obezitate şi sănătatea mentală mai precară factorilor sociali şi fizici, inclusiv stigmatul şi discriminarea socială împotriva persoanelor obeze. Mai mult, subliniază numeroasele complicaţii de sănătate asociate cu obezitatea, care pot contribui la sentimente de frustrare şi pot agrava problemele de sănătate mentală.

În lumina acestor constatări, cercetătorii pledează pentru intervenţii ţintite din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, subliniind importanţa asistenţei în gestionarea greutăţii în abordarea atât a stării de sănătate fizică, cât şi a celei mentale a persoanelor obeze, în special pe măsură ce îmbătrânesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici