Oboseala te face mai agresiv - studiu

Oboseala mentală ne poate transforma în persoane mai agresive şi mai puţin cooperante, arată un nou studiu făcut de cercetătorii italieni, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences".

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Oboseala te face mai agresiv - studiu

Oboseala te face mai agresiv - studiu

Echipa de cercetători, condusă de Erica Ordali, a făcut un experiment amplu cu peste 400 de participanţi, împărţiţi în două grupuri. Primul grup a fost supus unor activităţi epuizante înainte de teste, în timp ce al doilea grup a venit odihnit.

Rata de cooperare paşnică a scăzut de la 86% la doar 41% în cazul persoanelor obosite. Participanţii epuizaţi au devenit mult mai ostili şi mai puţin dispuşi să împartă resursele, iar zonele creierului responsabile pentru luarea deciziilor au început să prezinte semne de „adormire" în timp ce persoana era încă trează.

Pentru a confirma descoperirile, cercetătorii au făcut şi un al doilea experiment cu 44 de persoane, folosind electroencefalograma (EEG). Au observat un fenomen fascinant numit „somn local" - anumite zone ale creierului, în special cortexul frontal responsabil de luarea deciziilor, începeau să emită unde cerebrale specifice somnului, chiar dacă persoana era trează.

„Este ca şi cum această parte vitală a creierului se opreşte când suntem obosiţi, chiar dacă noi suntem în continuare treji", explică cercetătorii.

Sfaturile cellor care au făcut cercetarea, pentru negocieri şi decizii importante, este să programaţi întâlnirile dimineaţa, când sunteţi odihniţi, să evitaţi negocierile importante după-amiaza târziu.
Dacă simţiţi oboseală, mai bine amânaţi pentru ziua următoare.

În viaţa de zi cu zi, pauzele regulate sunt esenţiale pentru menţinerea capacităţii de decizie. De asemenea, oboseala poate afecta negativ relaţiile personale şi profesionale.

Profesorul Pietro Pietrini, co-autor al studiului, subliniază: „Constatările noastre au implicaţii importante pentru multiple situaţii din viaţa de zi cu zi, de la tranzacţii economice până la acorduri juridice. Când creierul este <obosit>, putem lua decizii chiar împotriva intereselor noastre".

Studiul are implicaţii şi pentru sistemul educaţional (importanţa pauzelor în procesul de învăţare), mediere şi rezolvarea conflictelor, înţelegerea comportamentului agresiv în societate sau îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici