Omul Dragon, cea mai nouă descoperire la arborele genealogic uman

  • Un craniul fosilizat care datează din urmă cu aproximativ 146.000 de ani a fost descoperit în regiunea chineză Harbin.
  • Craniul a fost găsit într-o fântână, fiind donat Universităţii Hebei GEO abia în 2018.
  • Craniul ar fi aparţinut unui bărbat care avea în momentul morţii vârsta de aproximativ 50 de ani.
Urmărește
6276 afișări
Imaginea articolului Omul Dragon, cea mai nouă descoperire la arborele genealogic uman

În urma simulării pe calculator, aşa ar fi arătat Omul Dragon

Omul de Neanderthal nu ar fi totuşi cel mai apropiat "verişor" al omului modern, afirmă oamenii de ştiinţă care au analizat un craniu fosilizat descoperit în China, potrivit cărora acea fosilă ar aparţine unei noi specii umanoide preistorice, care era mai apropiată de Homo sapiens decât erau neanderthalienii, informează AFP.

Craniul din Harbin reprezintă fosila cel mai bine conservată din acea perioadă (Pleistocenul mijlociu), spun autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate vineri în revista The Innovation. Craniul fosilizat datează din urmă cu aproximativ 146.000 de ani (între 138.000 şi 309.000 ani).

"Conform analizelor noastre, grupul Harbin era mai apropiat de Homo sapiens decât erau neanderthalienii", a declarat Chris Stringer, specialist în paleoantropologie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, coautor al studiului. "Acest lucru înseamnă oamenii Harbin împărţeau cu noi un strămoş comun mai recent decât neanderthalienii", a adăugat el.

Genul Homo conţine numeroase specii dispărute, inclusiv omul de Neanderthal, precum şi omul modern - Homo sapiens.

Noua specie umanoidă a fost numită Homo longi, o denumire care poate fi tradusă prin sintagma "Omul dragon" - derivată de la numele provinciei chineze în care au fost descoperite acele fosile.

Craniul din Harbin a rămas ascuns timp de decenii. "Precedentul proprietar a ascuns craniul într-un puţ timp îndelungat, circa 80 de ani", a declarat Xijun Ni, unul dintre principalii autori ai studiului. "El a fost donat Universităţii Hebei GEO din China abia în 2018", a adăugat cercetătorul chinez.

Potrivit autorilor cercetării, craniul a aparţinut unui bărbat care avea în momentul morţii vârsta de aproximativ 50 de ani.

"Combinaţia dintre bolta craniană arhaică, dar voluminoasă, şi un chip lat, dar similar lui Homo sapiens, este frapantă", precizează autorii studiului.

Cercetătorii au studiat morfologia craniului izolând aproximativ 600 de trăsături caracteristice, pe care le-au comparat apoi cu ajutorul unui computer cu putere mare de calcul cu trăsăturile furnizate de alte fosile.

"Acea populaţie era constituită probabil din vânători-culegători. După temperaturile hibernale înregistrate în Harbin în zilele noastre, putem să credem că ei se confruntau cu un frig încă şi mai intens decât cel îndurat de neanderthalieni", a precizat Chris Stringer.

Noua descoperire "stabileşte cea de-a treia linie umană din Asia de Est, care are propria sa istorie evolutivă, şi arată importanţa acestei regiuni pentru evoluţia umană", a subliniat acelaşi cercetător. Vechiul hominin ar fi avut o faţă "extrem de largă", ochi adânci cu orificii mari, dinţi mari şi un creier similar cu dimensiunile oamenilor moderni.

"Craniul Harbin este cea mai importantă fosilă pe care am văzut-o în ultimii 50 de ani. Aceasta arată cât de importante sunt Asia de Est şi China pentru a spune povestea umană", a mai declarat Chris Stringer.

Echipa intenţionează să vadă dacă este posibil să extragă proteine antice sau ADN din craniu, care are inclus un dinte, şi va începe un studiu mai detaliat al interiorului craniului, analizând sinusurile şi forma urechii şi a creierului, folosind scanări CT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici