- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.03.2024, 16:44)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretele din spatele unui somn lin şi odihnitor
- Descoperă factorii influenţatori: Biomarkerii esenţiali care îmbunătăţesc calitatea somnului.
- Sfaturi practice pentru un somn mai bun: Beneficiile optimizării rutinei pentru rezultate optime.
- Îmbunătăţeşte-ţi calitatea somnului şi starea de bine: strategii eficiente pentru odihnă.
Urmărește
1208 afișări
Optimizarea biomarkerilor esenţiali: Secretele din spatele unui somn lin şi odihnitor
Căutarea unui somn de calitate depăşeşte crearea mediului perfect pentru somn, implică optimizarea a şase biomarkeri cheie care influenţează direct tiparele de somn, relatează Fox News. Potrivit Dr. Brett Osborn, un neurolog şi expert în longevitate, aceşti biomarkeri pot fi evaluaţi prin teste de laborator simple, oferind indicii despre sănătatea şi starea generală de bine. Michelle Darian, un dietetician înregistrat şi manager ştiinţific la InsideTracker, dezvoltă aceşti biomarkeri şi oferă sfaturi pentru optimizarea lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
1. Vitamina D: Nivelurile adecvate de vitamina D facilitează un somn mai bun prin îmbunătăţirea începutului şi duratei somnului. Se recomandă expunerea la soare şi consumul de alimente bogate în vitamina D, precum peştele gras - somonul, tonul şi macroul sau produsele lactate fortificate.
2. Magneziu: Acest mineral activează sistemul nervos parasimpatic, promovând relaxarea. Includerea alimentelor bogate în magneziu în dietă, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile, seminţele şi cerealele integrale şi luarea unui supliment de chelat de magneziu pot ajuta la atingerea nivelurilor optime.
3. Cortizol: Hormonul stresului, cortizolul, influenţează ciclurile de somn-veghe, cu nivele ridicate care împiedică începutul şi calitatea somnului. Menţinerea unui program de somn consistent, evitarea consumului de cafeină înainte de culcare şi minimizarea expunerii la lumină pot ajuta la reglarea nivelurilor de cortizol.
4. Testosteron: Esenţial pentru refacerea şi recuperarea musculară, nivelurile de testosteron sunt legate de durata somnului. Exerciţiile regulate, o dietă echilibrată care conţine grăsimi sănătoase şi aportul adecvat de vitamine şi minerale susţin producţia de testosteron. Consumul de alimente bogate în zinc, magneziu, calciu, vitamina D şi grăsimi sănătoase, cum ar fi migdalele sau alunele, fasolea neagră, fasolea lima sau mazărea, carnea slabă de pasăre sau de vită pare să ducă la îmbunătăţirea nivelului de testosteron. Nivelurile scăzute de magneziu şi de vitamina D, sunt asociate cu scăderea testosteronului.
5. Glucoza sanguină şi Hemoglobina glicată (HbA1C): Nivelurile neechilibrate ale zahărului din sânge pot perturba modelele de somn. Consumul de mese cu cel puţin două ore înainte de culcare, în special cele cu conţinut scăzut de grăsimi şi fibre, poate ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. Hemoglobina A1c (HbA1c) este un test de sânge care măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele trei-patru luni.
6. Proteina C reactivă (hsCRP): Nivelele crescute ale Proteinei C reactivă, un marker al inflamaţiei, sunt asociate cu privarea de somn. Urmatul unei diete antiinflamatorii bogate în acizi graşi omega-3 şi alimente bogate în antioxidanţi poate ajuta la gestionarea nivelurilor de hsCRP. Cheia pentru a reduce hsCRP este de a avea o dietă antiinflamatorie, cu un nivel scăzut de glicemie, bogată în acizi graşi omega-3 şi omega-9, în plus faţă de activitatea fizică regulată şi gestionarea nivelului de stres.
Prin optimizarea acestor biomarkeri, indivizii pot îmbunătăţi nu numai calitatea somnului, ci şi starea generală de sănătate şi bunăstare. Aceste măsuri, combinate cu teste regulate de sânge, oferă o abordare cuprinzătoare pentru obţinerea unui somn odihnitor şi susţinerea sănătăţii pe termen lung.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Slăbeşte cu Sublima! (P)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55