- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (23.01.2009, 09:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul satelit pentru observarea gazelor cu efect de seră
Racheta japoneză H-2A a decolat vineri având la bord primul satelit de colectare de informaţii privind gazele cu efect de seră din atmosfera terestră, a anunţat Agenţia de Explorare spaţială niponă (Jaxa).
Urmărește
34 afișări
Primul satelit pentru observarea gazelor cu efect de seră (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)
Lansatorul, construit şi exploatat de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a plecat la ora locală 12.54 (05.54) de la baza din Tanegashima (sud).
"Lansarea s-a desfăşurat aşa cum a fost prevăzut", a precizat Jaxa, după separarea satelitului, care trebuie în prezent să ajungă pe orbita sa, la 660 de kilometri de Pământ.
Satelitul, numit Ibuki ("suflu" în japonează) este special echipat pentru a observa prezenţa gazelor cu efect de seră (printre care dioxidul de carbon, CO2) şi impactul lor asupra planetei noastre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Este necesar să cunoaştem mai bine cum se comportă aceste gaze", a explicat Jaxa, care conduce acest proiect, alături de Centrul naţional de cercetare a mediului din Japonia.
"Este prima oară când aceste fenomene vor fi observate din spaţiu", a subliniat el, amintind că "în aceşti ultimi ani, consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră au devenit rapid recunoscute", alarmând comunitatea internaţională.
Este vorba despre ce de-a 15-a misiune a lansatorului japonez H-2A.
Programele acestui lansator, iniţial dezvoltat şi administrat de Jaxa, sunt în întregime conduse de MHI din aprilie 2007.
După eşecul celei de-a şasea sa misiuni în noiembrie 2003, când o rachetă a trebuit să fie distrusă în timpul zborului în urma unor probleme tehnice, lansările au fost reluate în februarie 2005, fără a mai avea loc nici un accident de atunci. Ultima lansare datează din februarie 2008.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe