- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (14.10.2015, 20:14)
- Elvira Gheorghita
Studiu: 1 din 5 români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar spune medicul
Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă i-ar recomanda un medic, în timp ce aproape 60% dintre aceştia nu s-au testat niciodată pentru hepatită B şi C, arată un studiu al Institutului "Matei Balş".
Urmărește
512 afișări
Studiu: 1 din 5 români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar spune medicul (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" a făcut publice rezultatele unui studiu reprezentativ la nivel naţional despre cunoştinţele şi practicile populaţiei cu privire la HIV/SIDA şi hepatita B şi C.
Conform concluziilor studiului, prezentate miercuri, într-o conferinţă organizată cu ocazia zilelor unităţii sanitare, 60 la sută dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatită B sau C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusui hepatitei B, chiar dacă un medic le-ar recomanda vaccinarea.
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, a spus că, deşi românii au început să cunoască din ce în ce mai multe despre HIV/SIDA, dar şi despre hepatitele B şi C, aceste infecţii rămân în continuare o problemă urgentă şi reală de sănătate publică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"De exemplu, aproape toţi românii (97%) au auzit de HIV/ SIDA şi hepatitele B şi C, iar aproape jumătate ştiu că folosirea prezervativului reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului pentru aceste infecţii. Există însă în continuare câteva probleme majore: testarea sau mai degrabă lipsa testării pentru aceste infecţii, lipsa de încredere în vaccinuri şi existenţa unor mituri cu privire la cele trei infecţii. Aceste motive împiedică uneori prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul corect al infecţiilor. În plus, majoritatea românilor încă nu s-au testat pentru hepatită B şi C, ceea ce reprezintă un impediment puternic în gestionarea acestor infecţii", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.
Conform studiului, cu toate că majoritatea românilor au auzit de aceste boli, aproape jumătate nu sunt conştienţi de faptul că o persoană poate fi infectată fără a avea vreun semn de boală. De asemenea, mare parte dintre persoanele care au fost chestionate pentru realizarea studiului nu au indentificat în mod corect căile de transmitere a bolilor. În acelaşi timp, doar o treime dintre cei care au participat la studiu s-au testat vreodată pentru hepatită B, C sau HIV, 72 la sută dintre aceştia cred că nu au niciun risc sau au un risc minim să se îmbolnăvească de hepatită B sau C, iar în cazul HIV proporţia creşte la 76 la sută.
Potrivit documentului citat, doar 58 la sută dintre cei chestionaţi consideră că unele categorii de persoane au risc crescut de hepatită B sau C, iar identificarea categoriilor la risc este scăzută.
Odată cu prezentarea rezultatelor studiului a fost lansată şi campania naţională de testare, informare, comunicare şi educare “H-Alert”, care promovează testare gratuită pentru HIV şi virusurile care declanşează hepatita B şi C, screening naţional şi servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Naţional de Hepatite
Campania se va desfăşura în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 şi va mobiliza tinerii şi grupurile sociale vulnerabile la infecţia cu HIV şi la virusurile care declanşează hepatita B şi C. Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este de a invita aceste persoane, dar şi publicul larg, să se testeze şi să se informeze cu privire la prevenirea acestor infecţii. Testarea gratuită poate fi efectuată în unul dintre cele nouă centre din Bucureşti şi din ţară, dar şi în laboratoarele partenere. Lista centrelor poate fi consultată pe www.h-alert.ro.
Campania a fost lansată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” şi Asociaţia Română Anti-SIDA, Fundaţia Parada şi Romanian Harm Reduction Network Aceasta face parte din proiectul ”Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România”, finanţat prin Programul ”Iniţiative în sănătatea publică”, în cadrul Granturilor Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanţarea este asigurată de Ministerul Sănătăţii în calitate de operator de program.
"Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că testarea poate face uneori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Infecţia cu HIV, precum şi cea virusurile hepatitice B şi C, evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecţii, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenţii mai rapide şi mai eficiente, care să diminueze amploarea infecţiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar şi în rândul publicului larg”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe